KUALA LUMPUR, Lima guru diberi surat tunjuk sebab oleh Kementerian Pendidikan kerana didakwa naik ke pentas politik pembangkang dan menghentam kerajaan.

Menteri Pendidikan, Datuk Seri Mahdzir Khalid berkata, kesemua guru berkenaan diberikan tempoh dua minggu untuk memberikan penjelasan berhubung dakwaan itu.

“Ada antara mereka mempunyai jawatan dalam parti-parti itu (pembangkang).

“Kita sudah berikan surat tunjuk sebab kepada mereka baru-baru ini,” katanya pada sidang media selepas melancarkan Kempen Penggunaan Kertas Kitar Semula 100 Peratus di sini, Isnin.

Pada Ahad, Mahdzir berkata, guru yang menyokong pembangkang dan menghentam kerajaan secara keterlaluan disaran meninggalkan profesion mereka, kerana ia melanggar peraturan dalam perkhidmatan awam.

Mahdzir berkata, salah laku guru berkenaan melanggari perintah am dalam perkhidmatan awam.

Beliau bagaimanapun enggan mengulas ketika ditanya mengenai sekolah dan negeri mana kelima-lima guru tersebut bertugas.

“Mereka masih lagi bertugas,” katanya ringkas.

Menteri Pendidikan menegaskan bahawa dalam negara demokrasi, tiada halangan atau paksaan untuk guru menyokong kerajaan atau pembangkang.

“Masalahnya mereka adalah penjawat awam, ada guru yang ke pentas pembangkang dan memberikan ucapan yang menghentam kerajaan,” katanya.

Menurut Mahdzir, setakat ini tindakan masih di peringkat surat tunjuk sebab dan guru terbabit akan diberikan nasihat sebelum diberikan amaran dan dibawa ke lembaga tatatertib sekiranya masih mengulangi perbuatan itu.

“Kita beri surat tunjuk sebab dahulu dan tunggu mereka berikan penjelasan kenapa naik pentas pembangkang,” katanya.

 

Share on Facebook Share Share on TwitterTweet Share on Google Plus Share Share on Pinterest Share Share on LinkedIn Share Share on Digg Share

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *