Kosovo dan Gibraltar diterima sebagai ahli Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa (FIFA) pada Jumaat, sekali gus menjadikan jumlah persatuan bola sepak yang bergabung dengan badan induk bola sepak dunia itu kepada 211 ahli.

FIFA menyatakan bahawa kedua-dua pasukan itu boleh mengambil bahagian dalam pertandingan kelayakan Piala Dunia 2018 yang bermula pada September.

Kosovo yang menyertai badan induk bola seoak Eropah (EUFA) minggu lalu dipilih walaupun mendapat tentangan dari Serbia.

Namun masih belum diketahui sama ada pemain Kosovo yang sudah beraksi untuk pasukan kebangsaan lain akan dibenarkan menukar kewarganegaraan.

Peraturan FIFA tidak membenarkan pemain untuk menukar kewarganegaraan tetapi wujud gesaan pengecualian terhadap Kosovo yang memberi impak besar kepada Switzerland dan Albania yang mana kedua-duanya mempunyai ramai pemain dari negara itu.

FIFA menolak permohonan dari Gibraltar, wilayah British di luar negara pada 2014 tetapi Mahkamah Timbang Tara Sukan (CAS) pada minggu lalu mengarahkan supaya permintaan itu dipertimbangkan semula dan diterima.

“Kami terpaksa menempuh perjalanan yang agak panjang untuk mendapat keahlian FIFA. Jadi hari ini merupakan hari penuh bersejarah untuk kami,” kata Presiden Persatuan Bola Sepak Gibraltar, Michael Llamas.

Gibraltar membuat penampilan pertama pada pusingan kelayakan kejohanan Eropah pada 2016 di mana mereka tewas semua 10 perlawanan dan bolos 56 gol.

Secara keseluruhan, mereka beraksi dalam 18 perlawanan termasuk aksi persahabatan dengan bimbingan tiga jurulatih dan hanya menang satu perlawanan ke atas Liechtenstein.

Share on Facebook Share Share on TwitterTweet Share on Google Plus Share Share on Pinterest Share Share on LinkedIn Share Share on Digg Share

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *