Anda di sini!
Utama > Dalam Negara > Ecotourism Espek Projek Hiliran Terbaru RISDA

Ecotourism Espek Projek Hiliran Terbaru RISDA

OLEH : HIDAYAT FANSYURI

SLIM RIVER, RISDA melalui anak syarikatnya Espek Sdn Bhd secara rasmi menceburi bidang pelancongan desa yang dikenali sebagai Ecotourism Espek.

Ecotourism Espek dibangunkan diatas tanah berkeluasan lima hektar  yang terletak di Ulu Slim, Slim River.

Lokasinya yang stategik hanya 114km  dari Kuala Lumpur sangat sesuai untuk warga kota merasai suasana desa bersama keluarga di hujung minggu.

Menurut Pengerusi RISDA YB Datuk Zahidi Zainul Abidin Ketika di temui berkata, “selain untuk pelancongan Ecotourism Espek ini boleh digunakan untuk latihan dan kursus jabatan-jabatan kerajaan dan NGO, antara kemudahan yang disediakan seperti mountain climbing, flying fox, water rafting, ATV dan motor cross”.

“Selain itu juga ia akan memberi manfaat kepada penduduk setempat dimana kawasan ini saya difahamkan ada lima perkampungan orang asli, secara tidak langsung dengan adanya aktiviti pelancongan disini ia akan memberikan manfaat kepada penduduk setempat”.

“Selain aktiviti perladangan, RISDA juga terlibat dengan aktiviti keusahawanan dan menjadi harapan kita agar dapat membangunkan usahawan dalam bidang pelancongan desa pula selepas ini”, katanya ketika ditemui wartawan mhonline selepas majlis perasmian.

“Dengan konsep where knowlegde meets nature, suasana tenang dan damai disini sangat sesuai untuk menjadi pusat latihan bagi program-program TN50 untuk belia bandar dan luar bandar dengan bayaran yang sangat minima dan diharap ianya menjadi destinasi must visit “, tambahnya lagi.

Ecotourism Espek dirasmikan oleh Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah YB Dato’ Seri Ismail Sabri Bin Yaakob pada Sabtu.

Kepada anda yang berminat untuk menempah kabin atau mengadakan aktiviti di sini, boleh terus hubungi akademi espek di talian 03-42704021 atau layari laman web www.espek.com.my untuk maklumat lanjut.

Kabin yang disediakan kepada pengunjung

kemudahan kepada yang berminat aktiviti lasak

Mengelilingi ladang kelapa sawit dengan ATV antara aktiviti yang boleh dicuba

 

 

Leave a Reply

Top