Siapa sangka Duta Ukraine ke negara ini, Olexander Nechytaylo adalah penggemar durian, malah diplomat ini juga tidak kekok untuk menikmati raja buah itu di gerai sekitar ibu negara.

Rakan dan kenalannya juga terperanjat apabila mengetahui beliau menyukai durian kerana biasanya warga asing tidak dapat menerima baunya.

Bagaimanapun, lain pula halnya dengan Nechytaylo kerana dia dapat membezakan antara jenis durian di pasaran tempatan.

“Saya tidak suka Musang King kerana lebih menyukai XO. Biasanya ketika musim durian, saya akan makan di gerai di sekitar Ampang. Kebanyakan buah durian dibawa dari Pahang,” katanya dalam temubual bersama Portal Berita di pejabatnya baru-baru ini.

Nechytaylo pernah bertugas di kedutaan negaranya di sini sebagai kaunselor pada 2005 hingga 2009 dan ketika itu juga beliau mula menggemari durian.

“Rakan saya turut mengingatkan saya supaya banyak minum soda untuk menyegarkan badan kerana durian itu ‘panas’,” katanya yang memulakan tugas selaku duta di sini bermula 1 Julai lalu.

Bagaimanapun, durian hanya satu daripada banyak lagi faktor yang mendorong Nechytaylo begitu menyukai negara ini.

Beliau mengagumi negara ini yang memiliki kepelbagaian dalam pelbagai aspek, keamanan dan asas ekonomi kukuh.

Berdasarkan pengalaman Ukraine dalam peperangan susulan serangan Rusia, Nechytaylo berharap rakyat Malaysia menghargai kestabilan negara ini.

“Rakyat Malaysia juga tidak seharusnya begitu selesa dan mengambil mudah kerana apabila sesuatu yang buruk berlaku baru kita sedar bagaimana pentingnya harmoni dan keamanan dalam sesebuah negara,” katanya.

Tahun ini adalah ulang tahun ke-25 hubungan diplomatik antara Malaysia dan Ukraine dan Nechytaylo berharap ia dapat dikembangkan termasuk dalam bidang perdagangan dan perniagaan.

Pada 2015, dagangan antara kedua negara mencecah AS$300 juta (RM1.334 bilion) di mana Malaysia mengimport minyak bunga matahari, gandung, jagung dan produk pertanian daripada Ukraine dan mengeksport minyak kelapa sawit ke negara itu.

Selain itu, beliau juga mengakui tragedi MH17 pada Julai 2014 yang mengorbankan 298 penumpang dan kru pesawat berkenaan telah merapatkan hubungan kedua negara.

 

Share on Facebook Share Share on TwitterTweet Share on Google Plus Share Share on Pinterest Share Share on LinkedIn Share Share on Digg Share

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *