NILAI, Isu pendidikan, ekonomi, institusi agama, perpaduan kaum dan ekstremis agama merupakan isu utama yang mendominasi Dialog Perdana Transformasi Nasional 2050 (TN50) antara Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dengan golongan belia, malam tadi.

Sesi dialog itu dipengerusikan Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki bermula 8.30 malam di Universiti Sains Islam Malaysia (USIM), dengan timbalan perdana menteri menjawab soalan yang diutarakan peserta.

Antara topik paling menarik adalah mengenai ekstremis dan radikalisme agama dibangkitkan penyanyi dan pendakwah, Hafiz Hamidun yang melahirkan kebimbangan kecanggihan teknologi masa kini mampu menyumbang kepada keadaan itu akibat penyalahgunaannya.

Sementara Pencetus Ummah Rahmat Ikhsan Mohd Sofyan berkata perhimpunan Rang Undang-Undang (RUU) 355 yang berlangsung pada Sabtu lepas, dilihat mampu mewujudkan dua kumpulan – ekstremis dan liberalisme agama.

Mengulas perkara itu, Ahmad Zahid berkata komunikasi tanpa lisan menguasai sistem komunikasi media sosial masa kini yang mewakili 87 peratus, manakala baki 13 peratus menerusi media konvensional.

“Perekrutan oleh ekstremis dilakukan oleh komunikasi tanpa lisan. Buat masa ini, daripada 157 rakyat Malaysia yang menyertai kumpulan ekstremis di Iraq dan Syria, 37 daripadanya telah gugur. Mereka cari jalan singkat ke syurga.

“Sebanyak 87.5 peratus kajian mendapati mereka yang menyertai kumpulan itu tiada asas pendidikan agama,” katanya.

Ahmad Zahid yang juga Menteri Dalam Negeri berkata kementeriannya berjaya memulihkan 87.5 peratus individu terlibat secara langsung dengan kumpulan ekstremis menerusi program deradikalisasi yang turut dikongsi bersama negara lain.

Mengenai komitmen kerajaan dalam memperkukuhkan agama Islam di negara ini menjelang 2050, timbalan perdana menteri berkata pelbagai usaha telah dilakukan kerajaan seperti maqasid syariah, wasatiyyah dan perbankan Islam.

“Komitmen kerajaan untuk melaksanakan Islam yang syumul bukan retorik,” katanya.

Beliau berkata ini dibuktikan melalui pembiayaan 42,681 Kelas Al-Quran dan Fardhu Ain (KAFA) menerusi Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), 72 Sekolah Menengah Agama dan 332 Sekolah Agama Negeri, oleh kerajaan persekutuan.

“Ini membuktikan komitmen kerajaan persekutuan untuk membantu pembangunan dan penterjemahan untuk mensyumulkan Islam,” katanya, sambil melahirkan harapan agar 102,000 penghafaz al-Quran di negara ini dalam bidang profesional pada 2050 berbanding 1,513 orang ketika ini.

Kepada soalan penulis novel Ain Maisarah yang berharap golongan belia tidak mudah terpengaruh dengan budaya barat, Ahmad Zahid berkata beliau yakin walaupun setiap universiti di negara ini mempunyai modul berbeza, mereka tetap komited mengangkat soal ketamadunan dan peradaban.

“Ia tidak boleh dihentikan. Kita harus berikan nafas untuk memberi kesinambungan merealisasikan ketamadunan. Malah kita nak ‘memprofesionalkan ulama’,” katanya.

Turut hadir, Menteri Pendidikan Tinggi Datuk Seri Idris Jusoh, Menteri Besar Negeri Sembilan Datuk Seri Mohamad Hasan, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom serta Naib Canselor USIM Prof Datuk Dr Musa Ahmad.

Share on Facebook Share Share on TwitterTweet Share on Google Plus Share Share on Pinterest Share Share on LinkedIn Share Share on Digg Share

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *