Lembaga Penapisan Filem (LPF) memberi lampu hijau untuk filem Beauty and The Beast ditayangkan di pawagam di negara ini dengan sedikit suntingan.

“Filem ini diluluskan dengan klasifikasi P13 dengan sedikit potongan,” kata Pengerusi LPF, Datuk Abdul Halim Abdul Hamid kepada Sebuah Portal Online.

Klasifikasi P13 bermaksud kanak-kanak di bawah umur 13 tahun dinasihatkan memerlukan bimbingan ibu bapa.

Abdul Halim berkata, potongan membabitkan adegan homoseksual di dalam filem berkenaan.

Tambahnya, selepas pengumuman dibuat oleh pengarah filem berhubung adegan terbabit, LPF perlu mengambil perhatian kerana ia merupakan isu sensitif.

“Kita telah meluluskan filem ini maka tiada lagi isu dengan LPF. Sebaik sahaja filem mendapat kelulusan, ini bermakna ia boleh ditayangkan.

“Bagaimanapun, tarikh tayangan dan di mana lokasi tayangan bukan di bawah bidang kuasa LPF.

“Kita hanya mengambil perhatian terhadap kandungan dan membuat keputusan sama ada sesebuah filem itu mendapat kelulusan atau tidak,” katanya.

Tambah Abdul Halim, perkara tersebut bergantung kepada pengedar filem dan pengusaha pawagam.

Filem itu terpalit dengan kontroversi apabila pengarahnya Bill Condon memberitahu majalah Attitude di United Kingdom bahawa karekter Le Fou dilakonkan oleh Josh Gad adalah seorang gay.

Ia menampilkan bintang terkenal Emma Watson sebagai Belle, Dan Stevens (Beast) dan Luke Evans (Gaston).

 

Share on Facebook Share Share on TwitterTweet Share on Google Plus Share Share on Pinterest Share Share on LinkedIn Share Share on Digg Share

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *