Sejarah politik masa lalu perlu sentiasa diingati kerana terdapat pelbagai kesilapan yang perlu diperbetulkan, kata Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Seri Dr Salleh Said Keruak.

Beliau berkata politik yang kelam pada masa lalu tetap berharga untuk dikenang dan diingati sebagai panduan untuk rakyat lebih bijaksana dalam meniti masa depan.

“Pertanyaannya, jika kita tidak mahu melihat politik masa lalu, bagaimanakah kita mahu menjadikan pengalaman lepas untuk memandang masa depan yang lebih baik?

“Kes BMF (Bumiputra Malaysia Finance), Memali, Operasi Lalang, Forex, penswastaan MAS, krisis kewangan 1997, kes liwat Anwar Ibrahim, kes pencabulan demokrasi, kes pemecatan Ketua Hakim Negara, apakah kita boleh melupakannya begitu sahaja?,” kata Salleh menerusi catatan terbaru di laman blog beliau, Ahad.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas kenyataan bekas perdana menteri yang juga Pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) Tun Dr Mahathir Mohamad untuk melupakan politik masa lalu bagi melihat masa depan politik Malaysia yang lebih baik.

Salleh berkata sejarah adalah guru kehidupan dan melupakan sejarah adalah bagaikan membuang aset berharga negara kerana ia menjadi rujukan penting untuk generasi akan datang.

“Jika kita tidak belajar daripada sejarah masa lalu, maka kita tidak akan melangkah maju ke depan kerana kita berpotensi untuk mengulanginya semula,” katanya.

Share on Facebook Share Share on TwitterTweet Share on Google Plus Share Share on Pinterest Share Share on LinkedIn Share Share on Digg Share

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *