ARAU, Aspirasi bersifat matang yang diutarakan golongan muda menerusi sesi dialog Transformasi Nasional 2050 (TN50) memberi gambaran generasi hari ini berpandangan jauh dan kritikal dalam memandu hala tuju masa depan negara.

Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin berkata, perkara tersebut merupakan aset dimiliki generasi muda yang hebat dan perkembangan itu cukup mengkagumkan bagi lanskap TN50 yang mampan.

“Hari ini saya cukup berbangga dengan kualiti aspirasi yang diutarakan oleh anak-anak muda di Perlis. Kita boleh bincang isu-isu yang suatu ketika dahulu dianggap sensitif untuk diperkatakan.

“Tetapi hari ini kita boleh bincang apa sahaja secara  terbuka tanpa timbul sebarang masalah. Ada yang menyentuh soal sekolah jenis kebangsaan, tentang kuota dan sebagainya tetapi kita bercakap secara ilmiah, dan inilah petanda baik dalam TN50,” katanya.

Khairy berkata demikian selepas mendengar pelbagai aspirasi anak muda Perlis pada sesi dialog TN50 di Universiti Malaysia Perlis (Unimap) Pauh, Arau di sini yang dihadiri lebih 3,000 anggota generasi muda.

Malah katanya kebanyakan aspirasi oleh anak muda di setiap dialog TN50 yang disertainya di serata tempat dan negeri, golongan tersebut menyuarakan keinginan memiliki kehidupan masa akan datang yang penuh visi  serta berminda kelas pertama.

Tidak kurang juga yang mahukan masa depan yang adil dan peluang yang sama, menurut Khairy.

“Tetapi saya juga ingin menarik perhatian anak muda untuk kita sama-sama halusi makna di sebalik perkataan adil itu, apakah sebenarnya yang didefinisikan sebagai adil kerana maksudnya bagi setiap individu tidak sama.

“Mungkin bagi masyarakat Cina mereka mahukan adil dari segi peluang dan laluan ke universiti yang adil kepada semua. Bagi anak seorang peneroka yang miskin dari kawasan pedalaman pula adil itu adalah kemampuan untuk memasuki universiti dengan memerlukan sedikit bantuan,” katanya semasa sesi dialog tersebut.

Khairy berkata sudah pasti kerajaan mahu berlaku adil seadil-adilnya kepada semua, namun selain mempunyai aspirasi dan visi yang berkualiti, anak muda juga perlu memahami konsep keadilan yang sebenarnya dalam memacu kemajuan negara.

Sementara itu, Menteri Besar Perlis, Datuk Seri Azlan Man yang turut menyertai dialog itu berkata sesi tersebut dilihat berjaya mencungkil hasrat anak muda yang lahir dari hati mereka.

“Hasrat mereka adalah input terbaik yang dikumpul untuk menghasilkan dasar-dasar TN50 yang amat berjaya selain terus menyediakan dengan ilmu pengetahuan yang bersesuain untuk membina diri sendiri bukan sekadar mampu bekerja tetapi boleh mencipta peluang dalam menghadapi masa depan yang lebih baik,” katanya.

Share on Facebook Share Share on TwitterTweet Share on Google Plus Share Share on Pinterest Share Share on LinkedIn Share Share on Digg Share

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *