Selamat, bertanggungjawab dan amalan yang mampan bagi pengendalian bahan kimia adalah penting untuk memastikan pencemaran bahan kimia berbahaya seperti tumpahan kimia dan bauksit di Kilang Lynas di Kuantan tidak berulang.

Ini termasuk mengamalkan standard dan peraturan-peraturan baharu untuk memastikan pengeluaran dan pengangkutan bahan kimia dijalankan dengan cara yang selamat yang tidak memudaratkan alam sekitar, kesihatan awam dan keselamatan pekerja.

Pengerusi Majlis Industri Kimia Malaysia (CICM) Datuk Dr Abdul Hapiz Abdullah berkata, sepanjang masa hanya apabila bencana melibatkan bahan kimia berlaku, maka tindakan untuk mencegah bencana seperti itu daripada berlaku diambil.

“Perkara penting penting mengenai kemampanan adalah penjagaan yang bertanggungjawab, anda perlu menjelaskan bagaimana untuk memproses dan kitar semula (bahan kimia) untuk memastikan ia tidak merosakkan alam sekitar,” katanya pada majlis Anugerah Penjagaan Bertanggungjawab 2015/2016 dan Anugerah Safe Road 2016, di sini, selasa.

Sementara itu, Dr Hapiz juga berkata adalah penting untuk mempunyai pemandu yang berkemahiran dan bertanggungjawab untuk mengangkut bahan kimia.

Beliau berkata ada kod etika pengangkutan tentang bagaimana untuk mengangkut bahan kimia dengan selamat yang tidak dipatuhi oleh pemandu yang menyebabkan tumpahan kimia yang merosakkan alam sekitar dan kesihatan.

“Ia penting untuk mempunyai peralatan yang selamat, tetapi yang lebih penting ialah perlunya mempunyai orang yang mahir mengendalikan bahan kimia.”

Dalam pada itu, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) Prof Datuk Dr Mazlin Mokhtar dari Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) berkata adalah penting untuk melihat aspek kemampanan yang lebih besar melalui “pembangunan lestari” yang memberi tumpuan kepada aspek keselamatan pekerja, kesihatan dan alam sekitar.

Share on Facebook Share Share on TwitterTweet Share on Google Plus Share Share on Pinterest Share Share on LinkedIn Share Share on Digg Share

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *