Dua bintang badminton dunia, Lee Chong Wei dan Lin Dan menang mudah untuk mara ke pusingan seterusnya dalam saingan All-England di Birmingham.

Pada Rabu, Chong Wei, pemain nombor 1 dunia mengambil masa 35 minit untuk menewaskan pemain Perancis, Brice Leverdez, 21-15, 21-12 dalam perlawanan pusingan pertama di Barclaycard Arena.

Pemenang pingat perak Sukan Olimpik sebanyak tiga kali itu akan berdepan pemain Taiwan, Wang Tzu-wei pada pusingan kedua, Khamis.

Pemain dari China, yang juga juara Olimpik sebanyak dua kali, Lin Dan hanya mengambil masa 31 minit untuk mengenepikan pemain Malaysia Zulfadli Zulkiffli 21-11, 21-12.

Lin Dan akan menentang rakan senegara, Huang Yuxiang dalam pusingan seterusnya.

Beregu lelaki nombor 1 dunia dan pilihan utama Goh V Shem-Tan Wee Kiong juga mara apabila menewaskan pemain Jepun, Takuro Hoki-Yugo Kobayashi 21-15, 21-18 dalam masa 30 minit.

Pemenang pingat perak Olimpik itu akan bertemu pasangan dari China, Liu Xiaolong-Xu Chen.

Bagaimanapun, satu lagi pasangan negara Teo Ee Yi-Ong Yew Sin gagal meneruskan aksi apabila tewas 14-21, 21-13, 18-21 kepada pasangan Taiwan, Lu Ching-yao-Yang Po-han.

Jurulatihnya, Jeremy Gan berkata: “V Shem-Wee Kiong menang tetapi mereka tidak berada pada tahap terbaik, saya berharap mereka akan meningkatkan prestasi dalam perlawanan seterusnya.”

“Saya menjangkakan prestasi lebih mantap daripada pasangan Ee Yi-Yew Sin tetapi mereka tidak bangkit. Mereka agak gementar dalam kejohanan utama pertama mereka ini,” kata Jeremy.

Pasangan beregu campuran Malaysia, Chan Peng Soon-Goh Liu Ying dan Tan Kian Meng-Lai Pei Jing juga mara.

Peng Soon-Liu Ying, pemenang pingat perak Sukan Olimpik, mengalahkan Nico Ruponen-Amanda Hogstrom dari Sweden 21-12, 21-19.

Pasangan pilihan keenam ini akan berdepan Juara Terbuka Jerman Zhang Nan- Li Yinhui dari China.

Sementara itu pasangan Kian Meng-Pei Jing perlu bekerja keras untuk mengalahkan pasangan Taiwan, Lu Ching-yao-Chiang Kai-hsin 21-14, 21-19 bagi mengatur pertemuan menentang pasangan Korea Selatan Yoo Yeon-seong-Kim Ha-na.

Beregu wanita negara Woon Khe Wei-Vivian Hoo akan menentang pasangan Korea Selatan, Jung Kyung-Eun-Shin Seung-chan untuk merebut tempat di suku akhir.

 

Share on Facebook Share Share on TwitterTweet Share on Google Plus Share Share on Pinterest Share Share on LinkedIn Share Share on Digg Share

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *