BAGAN DATUK, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi mengajak umat Islam supaya membaca al-Quran pada setiap masa dan bukan hanya semasa bulan Ramadan sahaja.

Timbalan Perdana Menteri berkata keistimewaan membaca Al-Quran antaranya akan diterangkan hati dan fikiran individu serta diberikan cahaya diwajahnya.

“Walau sibuk manapun, Al-Quran perlu dibaca satu juzuk sehari atau sekurang-kurangnya sehelai sehari dan bukannya dibaca apabila tiba bulan Ramadan.

“Al-Quran bukan hanya untuk dibaca, malah tafsirannya perlu difahami untuk kebaikan diri sendiri dan keluarga kerana ia diturunkan untuk memberi petunjuk kepada seluruh manusia, ” ketika berucap pada majlis penutup Khatam dan Tadarrus Al-Quran Perdana sempena Ramadan 1438H/2017M peringkat Parlimen Bagan Datuk di sini pada Isnin.

Ahmad Zahid, yang juga Anggota Parlimen Bagan Datuk, berkata rakyat Malaysia perlu bersyukur kerana kerajaan memberi cuti umum sempena Nuzul Quran setiap tahun.

“Nuzul Quran ini diadakan dalam untuk menyatukan hati dan fikiran umat Islam bukan bererti kita mengenepikan agama lain kerana kita juga menghormati agama mereka,” katanya.

Terdahulu, pada majlis itu Ahmad Zahid turut menyertai 1,423 peserta wanita, lelaki dan pelajar tahfiz dari Dewan Undang Negeri (DUN) Rungkup dan Hutan Melintang, Khatam dan Tadarus al-Quran.

Turut hadir Timbalan Ketua Bahagian UMNO Bagan Datuk, Datuk Khairuddin Tarmizi dan naib ketuanya, Datuk Shahrul Zaman Yahya.

Share on Facebook Share Share on TwitterTweet Share on Google Plus Share Share on Pinterest Share Share on LinkedIn Share Share on Digg Share

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *