Kumpulan Akim & The Majistret menjelaskan bayaran yang dikenakan pada setiap persembahan adalah berpatutan dan setimpal dengan hasil kerjaya dan bakat tujuh orang ahli kumpulan tersebut.

Ketua kumpulan itu, Zimi atau nama sebenarnya Zarimi Zahari, 32, berkata, bayaran yang dikenakan itu juga merupakan kos kepada keseluruhan ahli kumpulan itu termasuk yang bekerja sebagai pembantu di belakang tabir.

“Bagi yang pernah melihat kumpulan kami buat persembahan sudah tentu tahu bagaimana hasil persembahan tersebut.

“Kami bukan turun bertujuh, malah selalunya ada 16 orang ahli yang membantu kami untuk memberi persembahan terbaik dan memuaskan hati penonton,” ujarnya.

Zimi berkata demikian ketika diminta mengulas tentang dakwaan kumpulan Akim & The Majistret antara kumpulan muzik yang menerima bayaran termahal.

Akim & The Majistret turut dianggotai oleh Akim Ahmad, Freddy, Gjie, Faoq, Afiez dan Wan.

Bagaimanapun, Zimi berkata, mereka masih bertolak ansur daripada segi bayaran yang dikenakan mengikut situasi semasa.

“Kami masih bertolak ansur tentang bayaran dengan memberi persembahan yang lebih mantap dan penambahan lagu. Apa yang penting penonton berpuas hati.

“Biasanya jika kami buat persembahan bukan Akim sahaja yang bercakap, malah semua ahli kumpulan perlu bercakap dan hiburkan penonton,” ujarnya.

Dalam pada itu, mereka berharap bayaran itu juga menjadi sebagai satu tanda aras kepada kumpulan-kumpulan muzik lain untuk menerima bayaran yang sama dengan persembahan yang diberikan.

“Kami harap ia menjadi satu contoh dan tanda aras kepada kumpulan muzik yang lain juga kerana pihak penganjur perlu faham bahawa kami bergerak secara berkumpulan,” ujarnya.

Sementara itu, Zimi berkata, mereka kini dalam perancangan untuk menganjurkan konsert empat penjuru yang menggabungkan kumpulan Hyper Act, Sofaz dan 6ixth Sense.

“Insya-Allah kami dalam perancangan untuk konsert empat penjuru dengan kumpulan-kumpulan asal kami iaitu Hyper Act, Sofaz, dan Sixth Sense. Ia sebuah projek besar daripada kami jadi perlu kertas kerja yang baik untuk tarik penaja.

“Kalau boleh kami mahu adakan konsert tersebut secara percuma sahaja dan tidak mahu bebankan peminat,” ujarnya.

Share on Facebook Share Share on TwitterTweet Share on Google Plus Share Share on Pinterest Share Share on LinkedIn Share Share on Digg Share

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *