Share on Facebook

JOHOR BAHRU, Polis Johor menumpaskan kumpulan kongsi gelap ‘Geng 360’ selepas menahan 35 anggota kumpulan itu dalam operasi besar-besaran di seluruh negara pada Disember tahun lepas.

Ketua Polis Johor Datuk Mohd Khalil Kader Mohd berkata operasi itu dijalankan susulan kejadian bunuh di Stesen Minyak Shell Taman Pelangi pada 17 Dis 2017.

“Kes pembunuhan tersebut telah selesai dan ketika siasatan dijalankan kita telahmembongkar rangkaian kumpulan ini. Kesemua suspek yang ditahan merupakan lelaki warga tempatan berumur antara 20 dan 69 tahun.”

“Hasil siasatan awal mendapati kumpulan ini sudah aktif 20 tahun dan menjalankan kegiatan dadah, kekerasan dan penyeludupan,” katanya pada sidang media di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Johor di sini hari ini.

Beliau berkata Pasukan Siasatan Jenayah Pengubahan Wang Haram (AMLA) Bukit Aman juga membeku dan menyita harta milik anggota kumpulan bernilai RM6.5 juta meliputi tujuh kenderaan mewah, empat hartanah, 73 akaun bank pelbagai institusi kewangan, enam utas jam tangan berjenama dan wang tunai pelbagai mata wang.

Mohd Khalil berkata kumpulan itu juga didapati ‘berkait rapat’ dengan kes pembunuhan kejam itu dan hingga kini, pihaknya telah mengenal pasti lebih 100 anggota kumpulan itu yang masih sedang diburu.

“Kita telah menahan 35 anggota senior dan rekrut baharu kumpulan ini. Saki-baki daripadanya yang masih diburu dipercayai telah melarikan diri ke negeri lain dan luar negara.

Hasil siasatan juga mendapati mereka bergiat aktif dalam merekrut anggota baharu ke dalam kumpulan mereka bagi memperluaskan pengaruh dan kuasa dengan tujuan mendapatkan faedah material kumpulan, jelasnya.

Kesemua suspek ditahan mengikut Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-langkah Khas) 2012 (SOSMA) dan akan dihadapkan ke Mahkamah Johor Bahru pada 11 Feb 2018 (Ahad) dan dituduh mengikut Seksyen 130 V Kanun Keseksaan dan Seksyen 130 W Kanun Keseksaan, atas kesalahan menjadi anggota dan membantu kumpulan jenayah terancang.

Kes turut disiasat mengikut Seksyen 4(1) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktivit Haram (AMLATFPUAA) 2001.

Share on Facebook Share Share on TwitterTweet Share on Google Plus Share Share on Pinterest Share Share on LinkedIn Share Share on Digg Share

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *