Kira-kira 300 pelarian etnik Rohingya yang dilaporkan terkandas antara perairan Myanmar dan Bangladesh sejak 17 November lepas ditemui selamat selepas diberi pertolongan penduduk kampung di Bangladesh, tiga hari lalu.

Pengerusi Persatuan Rohingya Malaysia cawangan Kedah, Yusof Ali berkata, mereka adalah antara 500 pelarian yang melarikan diri dari Myanmar dengan menaiki bot selepas perkampungan mereka di Rakhine dibakar dan penduduknya dibunuh.

Katanya bagaimanapun, berdasarkan maklumat diterima daripada rakan senegara, baki 200 lagi pelarian yang turut sama berada di laut tidak diketahui nasib mereka dan kemungkinan karam atau ditembak oleh tentera Myanmar.

“Mereka yang selamat ada menghubungi saya dan berkata empat buah bot yang memuatkan puluhan pelarian Rohingya telah ditembak tentera Myanmar ketika mahu memasuki perairan negara itu semula selepas diarah berpatah balik oleh tentera Bangladesh,” katanya kepada pemberita di sini, semalam.

Menurutnya bekalan makanan yang tidak mencukupi serta keadaan bot yang sempit juga menyebabkan lebih 10 kanak-kanak dilaporkan meninggal dunia akibat kelaparan.

Yusof berkata, sepanjang tempoh itu ada wanita yang sarat mengandung terpaksa melahirkan anak di atas bot dalam keadaan serba kekurangan dan hanya minum air laut dan makan rumpai laut bagi menahan kelaparan.

Sebelum ini, Yusof dimaklumkan 500 pelarian Rohingya termasuk kanak-kanak serta wanita bertarung nyawa di perairan tidak jauh dari Myanmar dan Bangladesh selepas meninggalkan negara itu pada 17 Nov lalu dengan menggunakan bot.

Bagaimanapun, pada 21 Nov lepas, mereka terputus hubungan dan nasib mereka tidak diketahui.

Katanya, kesemua 25 bot itu memuatkan antara 20 hingga 25 pelarian Rohingya termasuk bayi dan kanak-kanak untuk berlindung di laut tanpa diketahui arah tujuan.

Share on Facebook Share Share on TwitterTweet Share on Google Plus Share Share on Pinterest Share Share on LinkedIn Share Share on Digg Share

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *