Oleh : Hidayat Fansyuri

Tahun 2017, adalah tahun yang sukar bagi saya untuk menguruskan portal berita www.mhonline.com.my sejak bermula dari tahun 2013, tahun 2017 adalah tahun dimana saya terpaksa turun mencari sendiri pelanggan sejak ketiadaan Ybhg Dato’ Fatah Iskandar yang banyak membantu portal MH Online setelah beliau berhenti sebagai setiausaha politik di Pejabat Timbalan Perdana Menteri.

Walau sesukar manapun keadaan, saya sedar portal ini harus terus bergerak dan saya berusaha untuk mengerakkan dari mula.

Nasib kami agak baik kerana beberapa organisasi sudi membeli iklan di portal kami walaupun tidak lah sebanyak mana tetapi cukup untuk kami bergerak dan membeli beberapa kelengkapan dan menaiktaraf sistem operasi MH Online.

Dari iklan yang diterima, kami terpaksa berjimat sedaya mungkin untuk perbelanjaan selama setahun bagi kos perjalanan, elaun dan lain-lain kos.

Kami bergerak hampir setahun dengan kos iklan yang tidak seberapa itu dan ianya cukup memeritkan, pelbagai proses suka duka dalam mengurus portal ini saya tempuhi satu persatu, masalah kakitangan, sewaan, hampir ditipu, dan berbagai lagi.

Dari situ saya mula belajar dan mengerti selok belok perniagaan media, saya bernasib baik dikelilingi oleh orang yang berpengalaman dalam bidang kewartawanan dan penulisan.

Zabidi Saidi sebagai ketua editor MH Online banyak membantu saya mengurus portal ini, tanpa beliau mungkin portal ini tidak lagi wujud. Beliau banyak membantu dalam penulisan dan pemasaran iklan.

Seorang lagi Abdullah Karim wartawan senior juga banyak menyumbang kepada MH Online, terima kasih kepada anda semua yang membantu.

Saya ingin mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan terima kasih yang tidak terhingga kepada Pejabat YAB Timbalan Perdana Menteri kerana menyokong portal kecil ini secara berterusan sejak 2015, kepada pelanggan kami dan kepada mereka yang terlibat secara langsung mahupun tidak langsung dalam membantu MH Online Media.

2017 akan terpahat dalam memori MH Online Media, semoga tahun 2018 menjanjikan seribu manfaat, Insya Allah.

Selamat Menyambut Tahun Baru 2018 dari kami MH Online Media.

 

 

Share on Facebook Share Share on TwitterTweet Share on Google Plus Share Share on Pinterest Share Share on LinkedIn Share Share on Digg Share

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *