1Malaysia Development Bhd (1MDB) komited untuk meneruskan kerjasamanya dengan Bank Negara Malaysia (BNM) dan akan menyediakan maklumat lanjut yang mungkin diperlukan bank pusat tersebut.

Dalam satu kenyataan pada rabu, 1MDB menekankan, ia telah, sejak 12 bulan lepas, memberi kerjasama sepenuhnya setakat mana mungkin terhadap penyiasatan BNM, termasuk menyediakan bukti dokumen jika ada.

Ia mengulas kenyataan yang dibuat Gabenor BNM, Tan Sri Dr Zeti Akhtar Aziz mengenai tindakan pentadbiran yang akan diambil terhadap 1MDB dalam tempoh baki perkhidmatan beliau selama 38 hari lagi dengan bank itu.

“1MDB belum lagi menerima sebarang surat rasmi atau pengesahan dari BNM berhubung perkara berkenaan yang diumumkan Gabenor hari ini.

“Oleh itu kami tidak boleh mengulas lanjut perkara tersebut,” menurut 1MDB.

Terdahulu, pada rabu, 1MDB menyelesaikan penjualan aset globalnya di bawah Edra Global Energy kepada CGN Group.

“Kami percaya pencapaian penting ini dan pengurangan hutang berkaitan tidak akan dibayangi oleh ulasan yang dibuat Gabenor BNM.

“Seterusnya kami menekankan bahawa 1MDB kekal fokus kepada pelan rasionalisasinya, manfaat positif yang diulas oleh agensi penarafan Moody’s,” menurut 1MDB.

Share on Facebook Share Share on TwitterTweet Share on Google Plus Share Share on Pinterest Share Share on LinkedIn Share Share on Digg Share

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *