Bekas Perdana Menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi yang baharu dilantik sebagai Penasihat Petroliam Nasional Berhad (Petronas) berharap dapat menyumbang dan membantu pengurusan Petronas bagi mencapai pencapaian lebih tinggi.

Abdullah dalam satu kenyataan berkata beliau amat menghargai pelantikan itu dan berterima kasih kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak di atas kepercayaan yang diberi kepadanya.

“Saya mengucapkan terima kasih kepada Perdana Menteri dan kerajaan Malaysia di atas pelantikan saya sebagai Penasihat Petronas,” katanya.

Kabinet hari ini bersetuju dengan pelantikan Abdullah sebagai Penasihat Petronas, berkuat kuasa 1 April ini menggantikan Tun Dr Mahathir Mohamad yang ditamatkan perkhidmatan sebagai Penasihat Petronas oleh kabinet pada 11 Mac lepas.

Mahathir ditamatkan perkhidmatan sebagai Penasihat Petronas kerana kabinet berpendapat beliau tidak lagi mendukung kerajaan sedia ada dan beliau sewajarnya tidak lagi memegang sebarang jawatan mempunyai kaitan dengan kerajaan.

Share on Facebook Share Share on TwitterTweet Share on Google Plus Share Share on Pinterest Share Share on LinkedIn Share Share on Digg Share

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *