Seorang putera Arab Saudi dijatuhi hukuman mati selepas didapati bersalah membunuh seorang lelaki dalam kejadian tiga tahun lalu, menurut Kementerian Dalam Negeri Arab Saudi.

Mahkamah Saudi menjatuhkan hukuman mati ke atas Putera Turki Saud al-Kabir kerana menembak mati seorang warga Arab, Adel bin Suleiman bin Abdul Karim Mohaimeed dalam pergaduhan berkumpulan di pinggir Riyadh.

Laporan agensi berita AFP menyebut, Kabir adalah pesalah ke-134 yang menjalani hukuman mati tahun ini.

Insiden ini sesuatu yang jarang berlaku kerana ia melibatkan keluarga kerabat diraja negara itu.

Berdasarkan rekod, antara kes paling terkenal melibatkan kerabat Diraja Arab adalah membabitkan pembunuhan Raja Faisal yang mati dibunuh anak saudaranya, Faisal bin Musaid al Saud pada tahun 1975.

Menurut laporan tersebut, penahanan putera diraja itu dan seterusnya siasatan yang dijalankan membawa kepada pendakwaan ke atas baginda di Mahkamah Agung kerana melakukan jenayah.

Mahkamah Rayuan dan Mahkamah Agung masing-masing bersetuju atas tuduhan tersebut dan perintah Diraja telah dikeluarkan bagi melaksanakan hukuman yang diputuskan mahkamah terhadap pesalah.

Keluarga mangsa dilaporkan menolak tawaran membayar ganti rugi (diyat) sebaliknya menuntut keadilan, demikian media tempatan memetik kenyataan kementerian itu.

Share on Facebook Share Share on TwitterTweet Share on Google Plus Share Share on Pinterest Share Share on LinkedIn Share Share on Digg Share

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *