Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar mempertahankan keputusan membatalkan debat antara Tun Mahathir Mohamad dan Datuk Seri Nazri Aziz bukan bersifat penyalahgunaan kuasa, sebaliknya pelaksanaan undang-undang untuk melindungi kepentingan dan keselamatan awam.Beliau berkata, polis hanya menjalankan kuasa yang diberi pada pasukan itu mengikut Akta Polis 1967.Tegas beliau, polis mempunyai sebab untuk percaya bahawa terdapat risiko ancaman keselamatan jika acara itu dibenarkan susulan aduan dan bantahan yang diterima terhadap penganjuran debat tersebut.

“Untuk mendakwa polis menyalahgunakan kuasanya adalah tidak munasabah kerana PDRM telah memudahkan proses debat lain sebelum ini,” katanya dalam kenyataan pada Selasa.

Khalid berkata, kuasa budi bicara yang diberikan kepada pihak polis tidak seharusnya dianggap disalahgunakan apabila ia melibatkan ancaman kepada keselamatan dan kebajikan orang awam.

“Ia sekali gus bukan soal salah guna kuasa tetapi tugas polis untuk menjalankan kuasa budi bicaranya yang dilakukan dengan niat baik demi kepentingan rakyat,” kata Khalid.

Pada 2 April, polis Selangor mengumumkan debat yang dijadualkan berlangsung di ibu pejabat Kumpulan Media Karangkraf di Shah Alam pada 7 April dibatalkan kerana ancaman yang dipercayai boleh mengganggu gugat keselamatan awam.

Timbalan Ketua Polis Selangor Datuk Mohd Fuad Abdul Latiff berkata, hasil risikan polis menunjukkan terdapat pihak tertentu mungkin akan mencetuskan gangguan, bukan sahaja pada hari debat, tetapi juga sebelum dan selepas berlangsungnya acara itu.

Polis sebelum ini telah memberikan kelulusan untuk debat yang dijadualkan pada 7 April itu diadakan di ibu pejabat Karangkraf  itu.

Debat itu sepatutnya berlangsung di MRSM Kuala Kangsar pada 25 Mac lalu tetapi dibatalkan selepas polis Perak enggan mengeluarkan permit susulan beberapa laporan polis yang dibuat penduduk setempat.

 

Share on Facebook Share Share on TwitterTweet Share on Google Plus Share Share on Pinterest Share Share on LinkedIn Share Share on Digg Share

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *