Pilihan raya awal tidak perlu diadakan hanya kerana sebuah parti baharu ditubuhkan.

Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar, Datuk Seri Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata adalah lebih baik bagi kerajaan untuk memberi tumpuan memenuhi aspirasi rakyat daripada mengadakan pilihan raya umum.

Menurutnya, mengadakan pilihan raya awal pada masa ini hanya akan membazirkan wang kerana ia turut membabitkan banyak pihak lain, termasuk polis dan Suruhanjaya Pilihanraya.

“Pilihan raya tidak diadakan hanya kerana ada individu yang menubuhkan parti baharu. Itu bukan pendapat saya dan kerajaan perlu menilai perkara lain seperti memastikan kerja masing-masing sudah disiapkan sebelum sibuk mengadakan pilihan raya,” kata Datuk Seri Wan Junaidi selepas sidang media di sini pada Khamis.

Beliau percaya, kehadiran parti-parti baharu tidak akan menggugat parti kerajaan.

“Jika mana-mana pihak mahu menubuhkan parti, mahu menubuhkan persatuan, kita perlu meluluskan jika mereka memenuhi syarat dan undang-undang perlembagaan.

“Saya yakin akhirnya rakyat akan dapat melihat agenda parti, sama ada ia adalah untuk kebaikan negara ataupun agenda peribadi. Apabila orang ramai mengenal pasti, mereka dapat memutuskan parti mana yang mereka mahu sokong,” kata Datuk Seri Wan Junaidi

Beliau yang pernah menjadi Timbalan Menteri Dalam Negeri sebelum ini mengakui telah melihat banyak parti baharu didaftarkan oleh Pendaftar Pertubuhan (RoS), namun ia diikuti dengan pembubaran parti berkenaan selepas beberapa tahun.

Pada Rabu, bekas timbalan perdana menteri Tun Musa Hitam menjangkakan Barisan Nasional (BN) akan mengadakan pilihan raya umum dalam masa terdekat.

Katanya, jangkaan itu berasaskan kepada kedudukan BN yang dilihat mahu terus memperkukuhkan kedudukan dalam mengharungi perubahan landskap politik semasa.

Share on Facebook Share Share on TwitterTweet Share on Google Plus Share Share on Pinterest Share Share on LinkedIn Share Share on Digg Share

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *