PORTUGAL kalah kepada Bulgaria di kandang sendiri dalam perlawanan persahabatan antarabangsa di Leiria. Portugal tewas 0-1 kepada lawan, menerusi gol yang disumbat masuk oleh Marcelinho di babak pertama permainan.

Dalam perlawanan yang berlangsung di Stadium Dr Magalhes Pessoa, awal pagi Sabtu, Portugal tampil lebih dominan. Selain unggul dari segi penguasaan bola, mereka juga mencipta lebih banyak peluang.
Berdasarkan rekod, Portugal mendominasi hingga 67 peratus posisi bola. Mereka juga membuat 30 percubaan di mana 11 daripadanya tepat sasaran. Sementara Bulgaria hanya membuat empat percubaan dengan dua tepat sasaran.

Penjaga gawang Bulgaria, Vladislav Stojanov, menjadi wira dalam perlawanan ini. ESPNFC mencatatkan bahawa Stojanov menyelamatkan 11 bola, sekali gus menunjukkan semua percubaan tepat Portugal berjaya diselamatkannya.

Dia perlu menyelamatkan bola seawal minit ketujuh perlawanan, seterusnya pada minit ke-10. Tujuh minit selepas itu, gol Bulgaria sekali lagi diancam.

Sebaliknya, pada minit ke-19, Bulgaria yang berjaya menyumbat gol.

Gol bermula daripada Ivelin Popov yang membuat umpan dari sebelah kanan. Bola kemudian dikejar oleh Marcelinho dalam kotak penalti sambil diasak oleh dua pemain Portugal.

Dengan gerak badan yang mengelirukan dan keadaanya yang hampir terjatuh, Marcelinho sempat melepaskan sepakan leret kaki kiri bagi mengubah kedudukan kepada 1-0.

Masuk babak kedua, Portugal diberikan penalti setelah Nikolay Bodurov melakukan handball di dalam kotak penalti dengan tendangan itu diambil oleh Ronaldo.

Malang bagi Ronaldo apabila tendangan kaki kanannya berjaya ditepis oleh Stojanov dan bola yang melantun juga gagal memberikan gol buat pasukannya.

Share on Facebook Share Share on TwitterTweet Share on Google Plus Share Share on Pinterest Share Share on LinkedIn Share Share on Digg Share

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *