Oleh : Abdullah Karim

PRESIDEN MyPPP, Tan Sri Kayveas amat terkilan apabila ada orang tertentu dalam MIC mendakwa kerusi Parlimen Cameron Highlands menjadi milik parti itu.

Padahal semua orang tahu bahawa parti tersebut sudah tidak bernyawa lagi apabila wakil rakyatnya sudah berstatus parti bebas.

Dengan lain-lain perkataan apabila wakil rakyat itu sudah tidak sebumbung dengan BN lagi maknanya mereka tidak layak kata kawasan itu adalah kawasan tradisi MIC.

Lebih daripada itu wakil rakyat MIC sudah tidak lagi mewakili parti mereka di sana.

Memang benar MIC masih bersama BN tetapi masalahnya ialah wakil rakyat mereka sudah tidak berparti lagi kerana Datuk Seri Palanivel mengistiharkan dirinya putus hubungan dengan BN.

Tetapi yang memeranjatkan semua pihak ialah bagaimana seorang anggota sayap MIC mengaku Cameron milik
parti itu dan tanpa segan silu mengistiharkan dirinya adalah bakal bertanding di kawasan tersebut.

Sepatutnya orang besar MIC itu tengok cermin dulu sebelum umum dirinyalah paling layak dipertaruhkan oleh parti berkenaan.

Beliau perlu sedar bahawa soal mengumumkan siapa perlu bertanding bukan dirinya tetapi hak mutlak Perdana Menteri.

Orang muda MIC ini seolah-olah lupa peranan seorang Perdana Menteri berkaitan calon yang bakal bertanding di sesuatu kawasan.

Mereka terlalu gopoh dan terdesak hendak bergelar ahli yang berhormat sehingga sanggup membelakangkan Datuk Seri Najib yang juga Pengerusi BN dalan menentukan calon Pilihan Raya (PRU) iaitu orang paling layak mengumumkan calon untuk bertanding.

Jika beginilah orang yang ingin dilantik menjadi wakil rakyat nescaya para pengundi Cameron akan menolaknya.

Orang Cameron amat tinggi budi bahasanya. Mereka sama sekali akan menolak calon syok sendiri ini jika pemuda ini diberi peluang wakili BN pada PRU ke-14 nanti.

Lagipun penduduk di Cameron Highlands sudah selesa dengan Tan Sri Kayveas. Bagi mereka anak kelahiran Cameron Highlands inilah orang paling tepat mewakili mereka pada PRU ini.

Bagi mereka jasa Tan Sri Kayveas membantu penduduk di kawasan berkenaan tidak dapat dibalas dengan kata-kata.

Hanya dengan memilih beliau sahaja jasa bakti pemimpin itu dapat dibalas.

Bagi mereka MIC seolah-olah tidak wujud lagi apabila ketua mereka telah meninggalkan BN untuk bergelar bebas.

Beliau bimbang andai kata orang MIC dipertaruhkan di sini dan menang kemungkinan besar pemipin tersebut akan meninggalkan mereka sepertimana Datuk Seri Palanivel lakukan sekarang.

Justeru itu untuk mengelakkan peristiwa keluar BN berulang kembali mereka mengharap sebuah parti yang boleh dipercayai mewakili mereka di kawasan sejuk ini.

Mereka berpendapat calon dari parti MyPPP nanti bakal merubah lanskaps politik Cameron sama ada dari sosio ekonomi dan sebagainya lagi.

Bagi mereka Tan Sri Kayveas telah menujukkan sifat terpujinya dengan hadir setiap minggu di sini untuk menyelesaikan pelbagai masalah seperti banjir dan sebagainya setelah wakil rakyatnya lari ke parti bebas.

Bagi penduduk Cameron yang jumlah pengundinya melebihi 33,000 orang mereka bersedia memilih orang yang telah banyak berjasa kepada mereka tatkala wisel PRU ditiupkan oleh Perdana Menteri.

Mereka tidak mahu lagi pemimpin suka ‘lari malam’ apabila menghadapi bencana akan berulang dan mereka mahukan seorang ketua yang sanggup meredah banjir bersama.

Mereka juga tidak akan menerima orang yang mengaku membangunkan kawasan mereka sedangkan mereka tahu kerja tersebut dilakukan oleh orang lain.

Share on Facebook Share Share on TwitterTweet Share on Google Plus Share Share on Pinterest Share Share on LinkedIn Share Share on Digg Share

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *