Siapa sangka minat mendalam Yo Bee Kiow, 55, dalam bidang membuat kek dan biskut sejak 24 tahun lalu kini telah berkembang menjadi sebuah perniagaan eksport bernilai jutaan ringgit apabila produk yang dihasilkannya boleh dinikmati di kira-kira 20 buah negara.

Dilahirkan di Kundang, Muar, beliau mula membuat kek dan biskut sejak kecil, dipengaruhi bapanya yang juga seorang tukang masak yang baik.

“Saya menjual kumpulan kek pertama saya ketika berumur 18 tahun. Kemudian, pada tahun 1992, saya mengambil keputusan untuk membuka sebuah kilang di Ledang, Johor, untuk mengeksport biskut kacang tradisional Cina ke Hong Kong,” katanya.

Beliau telah menghadiri sesi dialog perusahaan kecil dan sederhana (PKS) di Sekretariat Kemajuan Usahawan Malaysia, di Wisma MCA di sini, pada Khamis.

Bee Kiow, yang merupakan pengasas dan Pengarah Urusan Ever Delicious Food Industries Sdn Bhd berkata perniagaannya kini berkembang dan jenama ‘Just Cookies’ yang diperkenalkannya kini telah dijual di negara-negara Asean, China, Taiwan dan Timur Tengah.
“Saya mahu membuka kilang kedua dan telah diperkenalkan kepada Skim Pembiayaan Usahawan PKS Kaum Cina yang diuruskan oleh Koperasi Jayadiri Malaysia Berhad (Kojadi), Jun lalu.

“Dari dana inilah saya mendapatkan pinjaman untuk membantu mewujudkan kilang baharu saya di Telok Mas, Melaka,” katanya.

Beliau menggaji 180 pekerja dan berharap untuk mengeksport biskut keluaran syarikatnya ke lebih banyak negara, termasuk India.

Sebelum itu, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Wee Ka Siong berkata sebanyak RM67.45 juta telah dibayar kepada 345 usahawan PKS sebaik sahaja dana usahawan itu dilancarkan oleh perdana menteri pada Jun tahun lepas.

Share on Facebook Share Share on TwitterTweet Share on Google Plus Share Share on Pinterest Share Share on LinkedIn Share Share on Digg Share

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *