Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar memberitahu Muhammad Wanndy Mohamad Jedi masih berusaha mengembangkan pengaruh militan Negara Islam (IS) di Malaysia.

“Kami sedang memantau semua pergerakan dan meneruskan langkah-langkah proaktif untuk menggagalkan sebarang percubaan dalam mewujudkan masalah di negara kita,” katanya selepas menghadiri Hari Terbuka Kementerian Dalam Negeri di Ayer Keroh pada hari Ahad.

Khalid memberitahu, seramai 31 individu yang mempunyai pautan IS telah ditangkap dari Januari hingga 25 Mac dan mendedahkan bahawa Polis Marin Malaysia telah melakukan rondaan di perairan Tawau dengan rakan sejawatannya dari Indonesia.

Tambahnya, kumpulan militan yang menuju ke Selatan Filipina dilaporkan menggunakan Tawau sebagai transit mereka, dan memberitahu pihak berkuasa Malaysia telah bekerjasama dengan Filipina untuk mengesan bekas pensyarah Universiti Malaysia, Dr Mahmud Ahmad.

 

Share on Facebook Share Share on TwitterTweet Share on Google Plus Share Share on Pinterest Share Share on LinkedIn Share Share on Digg Share

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *