Sebanyak 2,681 kes membabitkan nombor pendaftaran kenderaan palsu dikesan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) antara Januari 2015 hingga Disember 2016.

Ketua Pengarahnya, Datuk Nadzri Siron turut memberi contoh plat ‘bakal jenazah’ sebagai tindakan empamerkan nombor pendaftaran yang tidak wujud atau palsu yang menyalahi undang-undang.

“Ia merupakan kesalahan di bawah Seksyen 108 Akta Pengangkutan Jalan 1987.

“Hukuman denda tidak kurang dari RM5,000 atau tidak lebih RM20,000, atau penjara lima tahun atau kedua-duanya,” katanya.

Isnin lalu, dilaporkan penunggang motosikal Yamaha 125 ZR berwarna kuning yang memaparkan nombor pendaftaran ‘bakal jenazah’ ditahan polis di Kota Kinabalu, Sabah.

Isu plat ‘bakal jenazah’ bukan perkara baharu kerana sebelum ini terdapat nombor pendaftaran kenderaan yang sah tetapi diubah suai bagi memaparkan perkataan yang membawa maksud dan gelaran seperti ‘mommy’ dan ‘boss’.

Nadzri berkata, plat nombor pendaftaran tidak mengikut spesifikasi juga satu kesalahan mengikut Kaedah 5 dan 6, Kaedah Kenderaan Pendaftaran Kenderaan Bermotor (Pendaftaran & Pelesenan) 1959.

“Kesalahan bagi plat nombor pendaftaran yang tidak mengikut spesifikasi akan dikenakan kompaun RM300,” katanya

Menurut Nadzri, sebanyak 40,640 kes melibatkan nombor pendaftaran tidak mengikut spesifikasi dari 2015 sehingga Januari 2017.

Beliau menambah, JPJ bersama pihak berkuasa lain akan terus menjalankan operasi bagi mengesan nombor pendaftaran palsu atau plat kenderaan yang tidak mengikut spesifikasi.

“Ia perlu ditangani bagi mengelakkan sebarang kejadian jenayah selain memudahkan penguatkuasaan bagi mana-mana kenderaan yang melakukan kesalahan lalu lintas,” kata Nadzri, lapor sebuah portal online.

Share on Facebook Share Share on TwitterTweet Share on Google Plus Share Share on Pinterest Share Share on LinkedIn Share Share on Digg Share

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *