Penyanyi Cita Citata bakal bekerjasama dengan beberapa komposer terkenal Amerika Syarikat bagi merakamkan lima buah lagu terbaharunya pada Ogos depan.

Cita atau nama sebenarnya Cita Rahayu, 22, berkata, dia menganggap peluang diberikan oleh pihak Yonder Music itu adalah satu pencapaian besar dalam kariernya untuk mengangkat muzik dangdut ke pasaran global.

“Alhamdulillah saya pada awalnya rasa seperti tidak percaya dengan peluang diberikan oleh pihak Yonder Music dan saya bakal menjadi artis dangdut pertama yang akan merakamkan lagu dangdut di Amerika Syarikat.

“Saya masih menanti lagu-lagu yang bakal dirakamkan dan pada masa yang sama berasa gementar kerana ini peluang saya untuk cuba menembusi pasaran global,” katanya.

Cita berkata demikian ketika ditemui pada sidang media siri konsert jelajahnya yang dibawa oleh Yonder Music dan Xpax di sini, Sabtu.

Penyanyi yang popular menerusi lagu Sakitnya Tuh Di sini itu bakal mengadakan konsert penutup di Johor Baru pada Ahad (hari ini) di Plaza Angsana.

Cita terdahulu mengadakan konsert di Ipoh, Perak dan Petaling Jaya.

Dalam pada itu, Cita berkata, walaupun dia bakal merakamkan lagu ciptaan komposer antarabangsa namun dia akan memastikan lagu-lagu itu nanti masih mengekalkan elemen dangdut.

Malah katanya, ketika di Amerika nanti dia akan mengadakan aktiviti promosi dan merakamkan muzik video bagi lagu terbaharunya.

“Apa yang saya diberitahu lagu-lagu yang bakal dirakamkan nanti masih irama dangdut tetapi mungkin ada penambahan elemen hip hop atau pun pop untuk memberi citarasa antarabangsa.

“Bagaimanapun saya ingin mengekalkan identiti saya sebagai penyanyi dangdut dan membawa muzik nusantara ini dikenali di seluruh dunia,” jelasnya.

Share on Facebook Share Share on TwitterTweet Share on Google Plus Share Share on Pinterest Share Share on LinkedIn Share Share on Digg Share

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *