Anda di sini!
Utama > Luar Negara > Zionis Mahu Lemahkan Pertahanan Hamas

Zionis Mahu Lemahkan Pertahanan Hamas

Konflik ketenteraan masa hadapan yang dirancang rejim Zionis adalah dengan menyerang Hamas, bertujuan melemahkan kumpulan pejuang itu, bukan menewaskan ia, kata pegawai tentera Israel.

Pegawai berkenaan berkata demikian kepada akhbar berbahasa Hebrew pada akhir latihan tentera besar-besaran.

Ia adalah yang terbesar dilakukan Divisyen Gaza Pasukan Pertahanan Israel sejak Operasi Protective Edge iaitu perang dengan pejuang Gaza lima tahun lalu.

Latihan empat hari itu menguji doktrin baru yang dikemukakan Ketua Turus Staf, Aviv Kohavi, yang memegang jawatan itu Januari lalu.

“Proses menyeluruh dan serius dilakukan, dan pandangan saya adalah tahap persediaan untuk kemungkinan perang di Semenanjung Gaza adalah amat tinggi,” kata Kohavi pada penutup latihan itu.

Pelannya adalah untuk mempelbagaikan kursus tindakan tentera dalam usaha memberikan kerajaan lebih pilihan dan fleksibiliti, dan mengehadkan skop dan tempoh perang.

Ia turut mengambil kira dua senjata Hamas yang tidak dimiliki pergerakan pejuang itu sebelum ini ialah dron yang boleh mengumpulkan maklumat dan mortar serta roket jarak dekat yang boleh membawa ratusan kilogram bahan letupan. — Agensi

Leave a Reply

Top