Anda di sini!
Utama > Dalam Negara > Zahidi Muncul Kali Pertama Di Pentas ASEAN

Zahidi Muncul Kali Pertama Di Pentas ASEAN

PUTRAJAYA, Timbalan Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Zahidi Zainul Abidin turut serta dalam Majlis Perasmian Pembukaan Kerjasama Ekonomi Digital ASEAN-China yang diadakan melalui persidangan video secara dalam talian hari ini.

Ini merupakan penampilan pertama Zahidi di platform ASEAN sejak beliau memegang jawatan sebagai Timbalan Menteri Komunikasi dan Multimedia.

TYT Dr. Thansamay Kommasith, Menteri Pos dan Telekomunikasi Republik Demokratik Rakyat Lao, selaku Ketua ADGMIN (Ketua Mesyuarat
Menteri Digital ASEAN) mengucapkan tahniah kepada China atas Upacara Pembukaan semasa ucapan perasmiannya bagi pihak ADGMIN.

Para Menteri Negara-Negara Anggota ASEAN juga mengucapkan setinggi-tinggi penghargaan kepada China atas persediaan rapi yang telah dilakukan untuk Majlis Perasmian tersebut.

Dengan tema “Memerangi COVID-19 Melalui Usaha Bersama dan Kerjasama Melalui ICT serta Pembangunan Digital”, kerjasama tahun ini merupakan satu lagi aktiviti penting bagi China dan ASEAN setelah “Tahun Inovasi ASEAN-China” dan
“ASEAN-China Tahun Pertukaran Media”.

Pada majlis perasmian tersebut, Zahidi menyampaikan kenyataan berhubung strategi yang telah dilaksanakan oleh Malaysia melalui Kementerian Komunikasi dan Multimedia dalam menangani kesan COVID-19 di negara ini.

Beliau turut menekankan pentingnya kerjasama antara ASEAN dan China untuk memerangi wabak tersebut dan mendorong pemulihan semua ekonomi.

Wakil dari semua negara ASEAN dan jabatan kerajaan yang berkaitan dari China turut menghadiri Majlis Perasmian tersebut.

Leave a Reply

Top