Seorang lelaki bergelar ‘Datuk’ yang terlibat dalam kes penipuan penganugerahan pingat dengan mengaitkan kerabat diraja sebuah negeri dalam majlis yang berlangsung di sebuah hotel dekat sini.

Ketua Polis Kedah Datuk Asri Yusoff berkata, polis menerima maklumat mengenai majlis penyampaian anugerah pingat yang dianjurkan sebuah persatuan negeri itu pada 9.30 pagi Rabu sebelum menahan suspek berusia 50-an itu pada 1.30 tengah hari Rabu.

“Penipuan tersebut disyaki dilakukan dengan cara mengaitkan nama kerabat diraja sebuah negeri iaitu kononnya kerabat diraja ini memberi restu ke atas penganugerahan pingat tersebut. Tapi negeri mana kita tak boleh sebutlah,” katanya dalam sidang media di Ibu Pejabat Polis Kedah di sini hari ini.

Majlis yang bermula pada 8 pagi dan berakhir 12 tengah hari itu dihadiri kira-kira 200 tetamu serta melibatkan 9 penerima pingat yang terdiri daripada beberapa orang kenamaan dan pesara kerajaan yang berusia 30 hingga 50 dari pelbagai negeri.

“Majlis disempurnakan seorang orang kenamaan yang diarahkan hadir untuk menyampaikan pingat tersebut bagi pihak abangnya tapi dia pun tidak tahu apa-apa mengenai penipuan pingat ini,” katanya.

Asri berkata, mangsa yang diperdaya dan ditipu itu, ‘dikurniakan’ pingat Ahli Kehormat Pingat Setia Raja Negara (PSRN) oleh persatuan terbabit dan setiap daripada mereka diminta membayar RM5,000 sebagai bayaran untuk menjadi anggota dan sekali gus mendapat pingat tersebut.

“Persatuan terbabit memang berdaftar menerusi Jabatan Pendafaran Pertubuhan (ROS), namun sebuah ersatuan tidak boleh menganugerahkan pingat yang menyerupai pingat istana kepada orang ramai,” katanya.

Polis turut merampas latar belakang majlis penganugerahan pingat bersaiz 20×20, lima plak cenderahati anggota persatuan, satu piala cenderahati persatuan, 65 selempang dan 66 pingat.

Ditanya mengenai signifikan penganugerahan pingat itu, Asri berkata ia lebih sebagai satu keistimewaan kepada penerima pingat untuk mendapatkan apa-apa projek atau tender yang dikeluarkan kerajaan.

Kes disiasat mengikut Seksyen 419 Kanun Keseksaan (menyamar dengan tujuan menipu) yang membawa hukuman penjara boleh sampai tujuh tahun atau denda atau kedua-duanya sekali.

Polis sedang dalam proses untuk mendapatkan reman ke atas suspek hari ini dan turut meminta mana-mana individu yang mempunyai maklumat berkaitan penganugerahan pingat tersebut agar menghubungi pegawai penyiasat di talian 013-5882930.

Share on Facebook Share Share on TwitterTweet Share on Google Plus Share Share on Pinterest Share Share on LinkedIn Share Share on Digg Share

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *