Anda di sini!
Utama > Dalam Negara > Sultan Nazrin Ziarah Muhammad Adib

Sultan Nazrin Ziarah Muhammad Adib

KUALA LUMPUR, Timbalan Yang di-Pertuan Agong, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah berkenan mencemar duli menziarahi anggota Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia, Muhammad Adib Mohd Kassim di Institut Jantung Negara (IJN), pagi ini.

Baginda tiba jam 9.10 pagi dan meluangkan masa menziarahi Muhammad Adib hampir setengah jam.

Turut hadir Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Dr Mohamed Farid Md Rafik, Ketua Pegawai Eksekutif IJN, Datuk Seri Dr Mohd Azhari Yakub, Ketua Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM), Datuk Mohammad Hamdan Wahid, Timbalan Ketua Pengarah Kesihatan (Kesihatan Awam), Datuk Dr Azman Abu Bakar.

Sementara itu, Mohammad Hamdan memaklumkan Sultan Nazrin bertitah, baginda merasa sedih dengan kejadian yang berlaku.

“Baginda mendoakan semoga Muhammad Adib dapat kembali sembuh,” katanya.

Anggota Unit Bantuan Perkhidmatan Kecemasan (EMRS) Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Subang Jaya itu dipercayai dipukul dalam rusuhan di Kuil Sri Maha Mariamman, Subang Jaya, kelmarin.

Muhammad Adib dilaporkan mengalami patah tulang rusuk dengan kesan lebam di bahagian dada.

Dua jentera Fire Rescue Tender (FRT) termasuk van Bantuan Perkhidmatan Kecemasan (EMRS) yang dinaiki Muhammad Adib diserang dengan balingan batu dan objek lain menyebabkan berlaku kerosakan pada cermin serta badan kenderaan itu.

Dalam situasi panik untuk berundur, mangsa telah ditarik keluar dari tempat duduk penumpang van EMRS oleh perusuh dan dipercayai dipukul sehingga tidak sedarkan diri.

Beliau kemudian dikejarkan ke SJMC sebelum dipindahkan ke IJN dan dilaporkan mengalami patah tulang rusuk dengan kesan lebam di bahagian dada.

Leave a Reply

Top