MH Online

Laman Suara Rakyat

Soalan Berkaitan Tindakan Sivil DoJ Tak Perlu Dijawab Kerana Subjudis – Pandikar Amin

Soalan bagi jawapan lisan dan bertulis serta usul berkaitan tindakan sivil oleh Jabatan Keadilan Amerika Syarikat (DoJ) tidak perlu dijawab oleh menteri berkaitan kerana bersifat subjudis, kata Yang Dipertua Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia.

Beliau membuat keputusan itu bagi mengelak persepsi bahawa menteri berkenaan dituduh tidak menjawab soalan yang dikemukakan sedangkan soalan tersebut masih dalam pertimbangan mahkamah.

“Setelah meneliti isi kandungan pertanyaan-pertanyaan tersebut, saya mendapati bahawa ia perkara yang masih dalam pertimbangan mahkamah ataupun subjudis, maka menteri yang berkenaan tidak perlu jawab kepada perkara-perkara tersebut,” katanya selepas selesai sesi pertanyaan lisan pada persidangan Dewan Rakyat di sini, Isnin.

Katanya keputusan itu tidak dibuat secara terburu-buru dan telah mengambil kira aspek perundangan.

Pandikar Amin berkata beliau juga akan memaklumkan keputusan itu secara bertulis kepada anggota Dewan Rakyat yang mengemukakan soalan berkaitan tindakan sivil DoJ berkenaan.

Pada Julai lepas, DoJ memfailkan saman sivil bagi mendapatkan kembali aset yang diperoleh melalui dana 1Malaysia Development Bhd (1MDB) yang didakwa diselewengkan.