Anda di sini!
Utama > Dalam Negara > ‘Saya Risaukan Anwar’

‘Saya Risaukan Anwar’

KUALA LUMPUR, Presiden MCA Wee Ka Siong berkata hari ini beliau berasa ‘terganggu’ kerana risaukan nasib Presiden PKR Anwar Ibrahim susulan lantikan bekas ahli parti komponen PH, Latheefa Koya menjadi ketua pesuruhjaya baru SPRM.

“Saya rasa terganggu kerana risaukan Anwar, kerana Latheefa memang diketahui selalu mensasarkan beliau (Anwar)

“Saya harap pelantikannya bukan sebagahian daripada konspirasi besar untuk menghentikan Anwar daripada menjadi perdana menteri berikutnya.

“Secara tertutup (privately), para pemimpin PKR menganggap Latheefa sebagai seorang yang tidak terkawal dan menjejaskan parti.

“Memang munasabah bagi seseorang itu mempersoalkan sekiranya beliau memang pilihan yang sesuai untuk tugas itu,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Wee berkata pelantikan Latheefa mencetuskan tanda tanya dan bertentangan dengan janji PH untuk tidak melantik ahli politik ke jawatan utama institusi penting.

“Pendirian MCA cukup jelas bahawa tiada ahli politik yang masih aktif patut mengetuai SPRM dan agensi keselamatan relevan lainnya.

“Walaupun Latheefa mengumumkan melepaskan keanggotaan PKR bagi mengambil jawatan itu, kebebasan SPRM kini dipersoalkan.

“Di manakah sikap tidak berpihak, integriti dan wibawa SPRM sekarang? Imej SPRM kini tercemar dan sesiapa pun orang yang waras tidak akan merestui pelantikannya, termasuklah malahan daripada kepimpinan PKR sendiri,” dipetik sebagai berkata.

Wee berkata lebih sesuai jika bekas ketua pesuruhjaya SPRM Mohd Shukri Abdull digantikan oleh pegawai suruhanjaya antirasuah itu sendiri.

“MCA menuntut untuk tahu jika tindakan (pelantikan Latheefa) ini merupakan keputusan mutlak perdana menteri atau sekiranya kabinet maklum akan perkara ini.

“Daripada apa yang saya diberitahu, ia berita yang mengejutkan kepada kabinet,” dakwanya.

Leave a Reply

Top