MH Online

Laman Suara Rakyat

“Saya Juga Akan Letak Jawatan” – Mah

Presiden Gerakan Datuk Seri Mah Siew Keong menjadi menteri kedua mengumumkan akan meletak jawatan sekiranya Rang Undang-Undang (RUU) Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) (Pindaan 2016) yang dibentangkan PAS diluluskan di Parlimen.

Mah yang juga Menteri di Jabatan Perdana Menteri berkata parti itu bimbang dengan RUU untuk memberikan kuasa hukuman terbuka di Mahkamah Syariah kecuali hukuman mati.

“Dan ya, saya akan bersedia untuk lakukan apa yang Datuk Seri Liow  (Tiong Lai) umumkan,” katanya.

Gerakan, katanya, menghormati kedudukan Islam sebagai agama rasmi persekutuan tetapi bimbang tentang usaha Presiden PAS yang dianggap tidak mengikut perlembagaan.

Beliau berkata parti itu akan melakukan apa sahaja untuk mengekalkan cara hidup dalam sebuah negara berbilang kaum dan agama.

Mah turut menggesa PAS untuk menarik balik RUU tersebut dan berunding dengan Peguam Negara dan pakar undang-undang lain supaya ia boleh bertindak selaras dengan perlembagaan persekutuan.

Pada masa sama, Mah mempertikaikan sekiranya DAP harus bertanggungjawab terhadap usaha mereka meminta orang ramai untuk mengundi PAS pada pilihan raya umum yang lalu.

“Mereka bekerjasama dalam kerajaan negeri Selangor hari ini,” katanya sambil menambah Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng juga perlu bersedia untuk meletak jawatan.

Ketua Pemuda Gerakan Tan Keng Liang berkata satu mesyuarat perlu diadakan untuk membincangkan sepenuhnya mengenai RUU kontroversi itu.