MH Online

Laman Suara Rakyat

Saham Asia Dibuka Rendah

Saham Asia dibuka rendah hari ini di tengah-tengah kebimbangan mengenai perang dagang yang semakin meningkat manakala harga minyak Amerika Syarikat (AS) mengekalkan untung selepas pengeluar minyak utama bersetuju untuk peningkatan sederhana dalam pengeluaran.

Niaga hadapan S&P 500 mini susut sebanyak 0.5 peratus dalam dagangan awal manakala indeks meluas MSCI saham Asia Pasifik di luar Jepun susut 0.2 peratus.

Indeks Nikkei Jepun dibuka rendah 0.4 peratus.

Kejatuhan itu dicetuskan oleh laporan daripada Wall Street Journal bahawa Presiden AS, Donald Trump merancang untuk menghalang banyak syarikat China daripada melabur dalam firma teknologi di AS dan menghalang eksport teknologi tambahan ke China.

Saham MSCI di seluruh dunia telah susut dalam lima daripada enam minggu kebelakangan ini, termasuklah minggu lalu apabila ia susut satu peratus, kejatuhan mingguan terbesarnya dalam tempoh tiga bulan.

Ia berikutan ancaman perang dagang yang dilihat semakin menjadi kenyataan.

Saham China adalah antara yang mengalami kerugian besar, susut 3.7 peratus minggu lalu berikutan Trump mengancam untuk mengenakan cukai kepada import China yang berjumlah AS$200 bilion.

Pembuat dasar di China mengambil tindakan pantas untuk menghalang sebarang lanjutan ekonomi yang berpotensi daripada pertikaian dagangan dengan AS.

Bank pusat China pada Ahad berkata ia akan mengurangkan jumlah tunai yang beberapa bank perlu kekalkan sebagai simpanan sebanyak 50 mata asas. -Reuters