MH Online

Laman Suara Rakyat

‘Risiko Jangkitan Dalam Pesawat Amat Rendah’

'Risiko Jangkitan Dalam Pesawat Amat Rendah'

KUALA LUMPUR, Syarikat penerbangan tambang rendah, AirAsia Bhd, mengalu-alukan keputusan kerajaan tidak mewajibkan penjarakan sosial dalam penerbangan.

Ketua Pegawai Eksekutifnya, Riad Asmat, berkata menurut Persatuan Pengangkutan Udara Antarabangsa (IATA), bukti menunjukkan risiko jangkitan dalam pesawat adalah sangat rendah.

“Pesawat telah dilengkapi dengan ciri-ciri yang dapat mengurangkan risiko jangkitan dalam pesawat seperti penapis Udara Berzarah Kecekapan Tinggi (HEPA) yang memastikan udara dalam pesawat sentiasa bersih.

“Tahap kebersihan ini setaraf dengan kualiti udara dalam bilik pembedahan di hospital,” dipetik sebagai berkata.

Katanya, AirAsia turut menyambut baik pembukaan semula perjalanan domestik susulan pengumuman Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) baru-baru ini dan insentif seperti pelepasan cukai pendapatan RM1,000 untuk perbelanjaan pelancongan domestik hingga Disember 2021.

“Berpegang teguh kepada slogan kami, ‘Now Everyone Can Fly’, kami dengan besar hati menyokong usaha kerajaan dengan melancarkan Pas Tanpa Had untuk merangsang dan menghidupkan semula pelancongan domestik Malaysia,” katanya.

Pada 7 Jun lalu, Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, mengumumkan beberapa kelonggaran yang dibenarkan kepada rakyat di bawah PKPP termasuk perjalanan rentas negeri mulai 10 Jun.

Susulan itu, AirAsia melancarkan Pas Tanpa Had Cuti-Cuti Malaysia untuk merangsang dan merancakkan semula pelancongan domestik Malaysia bagi menyokong usaha kerajaan.

Pas bernilai bersih RM399 itu tersedia untuk semua ahli AirAsia BIG yang berpangkalan di Malaysia untuk membeli di airasia.com/deals atau menerusi aplikasi mudah alih AirAsia (di bawah Tab Tawaran) mulai 11 Jun hingga 15 Jun, 2020.

Pemegang pas boleh menebus perjalanan tanpa had bagi tempoh perjalanan domestik 25 Jun, 2020 hingga 31 Mac, 2021.

Sekiranya berlaku perubahan rancangan perjalanan, fleksibiliti yang lebih baik turut disediakan untuk pelanggan yang melakukan perjalanan hingga 31 Disember 2020 dengan mengetepikan biaya pertukaran penerbangan.