MH Online

Laman Suara Rakyat

Polis Buru Sebastian, Ugut Tembak KPN

Polis Buru Sebastian, Ugut Tembak KPN

KUALA LUMPUR, Polis sedang memburu seorang lelaki yang dikenali sebagai Sebastian yang mengugut akan menembak mati Ketua Polis Negara, Tan Sri Abdul Hamid Bador.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Bukit Aman, Datuk Huzir Mohamed, berkata pihaknya membuka dua kertas siasatan berhubung kes itu dan usaha mengesan suspek sedang dilakukan.

“Siasatan dijalankan mengikut Seksyen 507 Kanun Keseksaan dan Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998.

“Ada dakwaan mengatakan suspek tidak siuman namun siuman atau tidak kita akan kesan terlebih dahulu,” katanya pada sidang media di Bukit Aman di sini, hari ini.

Katanya, suspek juga dikesan turut terbabit dengan kenyataan penghinaan terhadap Yang di-Pertuan Agong beberapa bulan lalu.

Semalam, sebuah akhbar melaporkan seorang lelaki mendakwa dirinya ketua komander kumpulan pengganas, Harimau Pembebasan Tamil Eelam (LTTE) 2.0 akan menyerang Ibu Pejabat Polis Bukit Aman dan Kementerian Pertahanan (MINDEF).

Individu terbabit yang menghantar ugutannya melalui e-mel kepada pihak media turut mendakwa akan menyerang Sri Lanka selepas serangan itu.

Individu terbabit turut mendakwa akan menembak mati Ketua Polis Negara, Tan Sri Abdul Hamid Bador.

Dia turut mendakwa pihak polis menghalang media untuk berhubung dengannya sehingga gagal menggunakan WhatsApp dan telefon bimbit termasuk komputernya turut disekat.