Anda di sini!
Utama > Dalam Negara > PNB Yakin 2018 Lebih Baik Bagi Ekonomi Tempatan & Pasaran Modal

PNB Yakin 2018 Lebih Baik Bagi Ekonomi Tempatan & Pasaran Modal

KUALA LUMPUR, Permodalan Nasional Bhd (PNB) positif bagi tahun depan, berdasarkan jangkaan pertumbuhan di negara-negara utama dan unjuran pertumbuhan sebanyak 3.9 peratus oleh Tabung Kewangan Antarabangsa bagi Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) global pada 2017.

Pengerusi Kumpulan, Tan Sri Abdul Wahid Omar berkata tahun ini turut dijangka baik bagi ekonomi tempatan dan pasaran modal.

“Kami berharap pertumbuhan ekonomi yang kukuh pada tahun ini akan membawa lebih banyak peluang perniagaan dan pekerjaan serta prestasi yang lebih baik bagi dana kami.

“Ini akan memberi manfaat kepada lebih 13 juta pemegang unit dan membawa kesejahteraan kewangan yang lebih baik kepada tujuh juta isi rumah Malaysia,” katanya pada taklimat media mengenai laporan tahunannya yang dikeluarkan hari ini.

Bagaimanapun, katanya PNB akan terus memantau risiko yang boleh memberi kesan kepada pasaran seperti peningkatan dasar perlindungan, potensi perang perdagangan, rejim perdagangan pelbagai hala yang lemah, normalisasi dasar monetari, dasar luar AS yang memihak kepada kadar faedah tinggi, ketidaktentuan yang berterusan disebabkan Brexit, serta ketegangan di Timur Tengah.

Sementara itu, Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan, Datuk Abdul Rahman Ahmad berkata aset di bawah pengurusan PNB naik sebanyak 6.1 peratus tahun ke tahun sehingga pada 28 Feb tahun ini kepada RM279.6 bilion berbanding RM263.4 bilion pada 2017.

Beliau berkata PNB bermula dengan langkah positif pada tahun ini dengan melaksanakan beberapa inisiatif, termasuk memeterai Perjanjian Dasar Induk (HoT) dengan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) untuk membeli aset di Battersea Power Station, penjualan asetnya di Australia, Santos Place, dan pelantikan Park Hyatt sebagai pengendali hotel bagi PNB 118, Park Hyatt pertama di Malaysia.

Beliau berkata semalam, PNB turut menyelesaikan penjualan salah satu hartanahnya, 90 High Holborn di London, dengan pulangan yang kukuh hasil daripada keuntungan pertukaran asing dan modal, yang akan dilaburkan semula dalam aset hartanah global.

Sementara itu, Abdul Rahman berkata PNB masih dalam peringkat awal rundingan berhubung pembelian aset komersial dalam Fasa 2 pembangunan Battersea Power Station dengan anggaran jumlah pembayaran sebanyak £1.61 bilion (RM8.8 bilion).

Beliau berkata tahun ini akan turut menyaksikan PNB meneruskan kemajuannya bagi inisiatif yang digariskan di bawah tonggak pertama pelan strategiknya, STRIVE-15, iaitu meningkatkan pulangan yang mampan dengan mengoptimumkan peruntukan aset, mempelbagaikan aset global, meningkatkan prestasi ekuiti awam domestik, meningkatkan pendedahan dalam ekuiti swasta dan pendapatan tetap serta merasionalisasi dan meningkatkan pelaburan hartanah.

“Inisiatif peruntukan aset strategik diteruskan dengan membuat pelaburan di luar negara.

“Pegangan tunai PNB telah dikurangkan kepada 18.3 peratus daripada jumlah aset PNB daripada 19.6 peratus pada tahun lepas, yang akan dijual dalam kelas aset lain.

“Ekuiti awam kekal sebagai komponen terbesar daripada peruntukan aset sebanyak 70.5 peratus, meningkat daripada 69.3 peratus pada tahun lepas,” kata Abdul Rahman.

“Aset PNB di luar negara turut naik kepada 2.5 peratus berbanding 2.0 peratus, dengan 19 peratus aset hartanah selepas penjualan aset, 46 peratus dalam ekuiti awam dan 35 peratus dalam tunai.

“Kami sentiasa terbuka kepada peluang pelaburan susulan kami beralih kepada aset global, dan akan melihatnya dengan teliti bagi peluang yang menarik.

“Kami amat selesa dengan London, tetapi dengan United Kingdom memperkenalkan cukai keuntungan modal kepada penduduk asing, kami akan terus melihat isu cukai ini dan mempertimbangkan daya tarikan pasaran ini,” katanya.

Leave a Reply

Top