MH Online

Laman Suara Rakyat

Pintu Sempadan Dibuka 4 Jam Sehari

Pintu Sempadan Dibuka 4 Jam Sehari

PADANG BESAR, Pintu sempadan Wang Kelian, Padang Besar – Wang Prachan, Thailand hanya akan dibuka selama empat jam khusus kepada 50 warga Thailand sahaja sehari untuk kembali ke negara mereka bermula, hari ini.

Pemangku Ketua Polis Daerah Padang Besar, Deputi Superintendan Shahrim Azhar, berkata pintu sempadan akan dibuka bermula jam 9 hingga 1 tengahari bermula hari ini sehingga dimaklumkan kelak.

Katanya, pihaknya bersama agensi penguatkuasaan yang lain hanya membenarkan warga Thailand yang menetap di Perlis dan Pulau Langkawi, Kedah sahaja bagi melalui pintu sempadan berkenaan.

“Setakat jam 12.45 tengahari ini di dalam rekod hanya 23 orang sahaja yang melaluinya manakala selebihnya kita tidak dimaklumkan oleh pihak kedutaan Thailand mahupun Konsulat Thailand di Pulau Pinang.

“Sekiranya nama mereka (warga Thailand) tiada didaftarkan dalam rekod kedutaan Thailand, mereka tidak dibenarkan masuk ke negara itu, jadi sebaiknya warga Thailand yang ingin pulang sila rujuk terlebih dahulu dengan pihak kedutaan,” dipetik sebagai berkata.

Mengulas lanjut, Shahrim berkata pihaknya tidak dimaklumkan tempoh masa pelaksanaan proses penghantaran pulang rakyat negara itu akan dijalankan antara kedua-dua buah negara.

“Bagaimanapun, mereka diingatkan untuk mematuhi syarat perintah kawalan pelaksanaan (PKP) sepanjang berada di Kompleks Imigresen, Kastam, Keselamatan dan Kuarantin (ICQS) selama proses itu berlangsung.

“Malah mereka akan disaring terlebih dahulu di Thailand selain dibenarkan masuk selepas memiliki kesemua dokumen yang ditetapkan oleh pihak berkuasa di Thailand,” katanya.

Mulai hari ini,empat pintu sempadan Thailand-Malaysia dibuka semula dan dijangka lebih 8,000 warga Thailand yang terkandas di Malaysia akan pulang secara berperingkat ke kampung halaman masing-masing.

Antara yang terkandas sejak 23 Mac lalu, berikutan kesemua sembilan pintu sempadan Thailand-Malaysia ditutup, termasuk pekerja kedai makan, nelayan, penoreh getah, pekerja ladang sawit, pelajar dan mereka yang melawat saudara-mara di Malaysia.