MH Online

Laman Suara Rakyat

Pengarah Syarikat Didakwa Rasuah Kontrak Iklan RM90 Juta

Pengarah Syarikat Didakwa Rasuah Kontrak Iklan RM90 Juta

PUTRAJAYA, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menahan tiga pengarah syarikat yang disyaki terbabit rasuah untuk memperoleh kontrak pengiklanan kerajaan bernilai kira-kira RM90 juta.

Ketiga-tiga suspek berusia antara 31 hingga 48 tahun itu ditahan di Ibu Pejabat SPRM Putrajaya, lewat petang semalam.

Media difahamkan, perbuatan rasuah itu itu dilakukan pada tahun lalu dan syarikat yang ditubuhkan itu dikesan tidak memiliki kelayakan langsung untuk memperoleh kontrak itu.

Sumber berkata, siasatan awal mendapati, syarikat itu mengemukakan dokumen dan maklumat palsu untuk mendapatkan tender kontrak promosi pengiklanan itu dan berjaya ditawarkan kerja berkenaan.

“Tetapi sebenarnya syarikat yang ditubuhkan itu dipercayai tidak memiliki kelayakan malah gagal dalam penilaian teknikal dan kewangan.

“Tetapi mereka dikesan merasuah ‘orang dalam’ dan semua syarat yang diperuntukkan untuk memperoleh kontrak itu berjaya diketepikan dan diberikan kepada syarikat berkenaan,” katanya, hari ini.

Ditanya mengenai ‘orang dalam’ yang dimaksudkan, sumber enggan mengulas lanjut, namun mengakui SPRM sudah mengenal pasti pegawai agensi kerajaan yang berkaitan.

“Beberapa siri tangkapan mereka yang bersekongkol dengan ketiga-tiga pengarah syarikat ini akan dilakukan SPRM tidak lama lagi,” katanya.

Sementara itu, Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Operasi) SPRM, Datuk Ahmad Khusairi Yahaya ketika dihubungi BH, mengesahkan penahanan itu dan berkata, kesemua mereka sudah direman di Mahkamah Putrajaya, pagi ini di bawah Seksyen 117, Kanun Acara Jenayah.

Kata beliau, siasatan juga dibuat di bawah Seksyen 17(a) dan Seksyen 18 Akta SPRM 2009.