MH Online

Laman Suara Rakyat

Penerbangan Air Asia Malaysia-Singapura Akan Disambung Semula

Penerbangan Air Asia Malaysia-Singapura Akan Disambung Semula

KUALA LUMPUR, AirAsia sedang bersiap sedia untuk menyambung semula penerbangan antara Malaysia dan Singapura, termasuk laluan Kuala Lumpur-Singapura yang dikatakan sebagai yang paling sibuk di dunia, berikutan keputusan pelaksanaan Laluan Hijau Timbal Balik (RGL).

Ini akan diikuti dengan destinasi antarabangsa yang lain, tertakluk kepada kelulusan pihak berkuasa, kata syarikat penerbangan tambang rendah itu dalam satu kenyataan semalam.

Sebagai permulaan, AirAsia akan melancarkan penerbangan harian antara Kuala Lumpur dan Singapura, serta satu penerbangan mingguan membabitkan Singapura dan Pulau Pinang, Kota Kinabalu, Kuching termasuk Ipoh.

Penerbangan ini dijadualkan bermula pada 17 Ogos ini tetapi bergantung kepada pengumuman lanjut oleh kerajaan.

AirAsia mengalu-alukan keputusan kerajaan Malaysia dan Singapura bagi membuka perjalanan merentas sempadan untuk tujuan perniagaan dan rasmi antara kedua-dua negara melalui skim RGL.

Skim RGL memerlukan pengembara yang layak untuk mematuhi peraturan pencegahan dan langkah-langkah kesihatan awam yang telah dipersetujui oleh kedua-dua negara, yang merangkumi ujian “polymerase chain reaction” (PCR).

Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan AirAsia, Tan Sri Tony Fernandes berkata syarikat penerbangan itu benar-benar komited ke arah meneruskan penyambungan udara dan seterusnya memulihkan aktiviti ekonomi di rantau ini.

“RGL adalah langkah pertama tetapi amat signifikan sebagai tanda bahawa kedua-dua negara mula memulihkan ekonomi,” katanya.