Neymar telah bersetuju dengan perjanjian selama lima tahun untuk bersama Paris Saint-Germain dan akan tiba di Paris dalam masa dua hari akan datang, sekali gus memuktamadkan perpindahan paling mahal dalam sejarah bola sepak dunia, menurut sumber Sky Sports News.

Sky Sports difahamkan bahawa Neymar memutuskan untuk meninggalkan Barcelona berikutan perbincangan di Rio de Janeiro pada awal bulan Julai, sebelum dia menyertai perlawanan lawatan pra-musim kelab Amerika Syarikat.

Dia dijangka tiba di ibu negara Perancis pada Jumaat untuk melengkapkan perpindahannya.

Difahamkan jumlah yang disepakati bernilai hampir £450 juta (€500 juta), termasuk gaji, bonus dan klausa pembelian berjumlah £198 juta (€222 juta).

Neymar telah ditawarkan gaji asas £26.8 juta setahun, selepas cukai, sekitar £515,000 seminggu.

Barcelona mengesahkan klausa pembelian tersebut perlu ‘didepositkan sepenuhnya’.

Sky Sports telah diberitahu bahawa pertemuan utama berlaku di Brazil awal bulan lalu melibatkan Neymar, bapanya dan ejen Pini Zahavi yang telah menangani perjanjian itu.

Zahavi telah mengenali Neymar sejak berumur 17 tahun dan telah menjadi salah seorang penasihat terdekatnya.

Sumber di Sepanyol yang dekat dengan Neymar memberitahu Sky Sports: “Sejak dia memutuskan untuk pergi, Neymar harus berdepan tekanan besar untuk kekal di Barcelona. Rakan sepasukannya mahu dia terus bersama kelab tetapi dia telah buat keputusan.”

Sumber itu menambah bahawa Neymar nyaris menyertai Manchester United dalam pasaran perpindahan musim panas lalu tetapi memilih PSG selepas menjalani musim seterusnya di Barcelona.

Neymar dijangka menyertai lima rakan sepasukan antarabangsa Brazil di PSG, termasuk Dani Alves dan Thiago Silva.

Sumber berkata: “Orang ramai akan mengatakan ini telah didorong oleh wang, tetapi dia mahu menjadi ketua di kelab tersebut. Dia mahu bebas dan mahu memenangi Ballon d’Or, dia percaya dia boleh melakukannya di Paris.”

Presiden La Liga Javier Tebas mengancam untuk menyekat perpindahan itu tetapi difahamkan pegawai PSG ‘sangat yakin’ tidak akan ada isu yang akan timbul dengan klausa pembelian.

PSG masih belum mengesahkan sama ada perjanjian telah dicapai.

Share on Facebook Share Share on TwitterTweet Share on Google Plus Share Share on Pinterest Share Share on LinkedIn Share Share on Digg Share

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *