Anda di sini!
Utama > Luar Negara > Mahkamah Batalkan Hukuman Mati Pervez Musharraf

Mahkamah Batalkan Hukuman Mati Pervez Musharraf

Mahkamah Pakistan hari ini membatalkan hukuman mati dikenakan terhadap pemimpin yang bekas ketua tentera, Pervez Musharraf, memutuskan bahawa mahkamah khas yang menjatuhkan hukuman beliau sebagai pengkhianat tahun lalu adalah tidak mengikut perlembagaan, kata seorang pendakwa kerajaan kepada AFP.

Hukuman asal telah menandakan kali pertama bekas pemimpin pasukan bersenjata menghadapi hukuman kerana pengkhianatan di Pakistan, di mana tentera mengekalkan pengaruh yang kuat dan pegawai kanan sering dianggap kebal daripada pendakwaan.

Ia menyebabkan gelombang kontroversi, dengan Musharraf – dibuang ke Dubai – menyifatkannya sebagai “dendam” dan tentera menyatakan kekecewaannya.

Mahkamah Tinggi di bandaraya timur Lahore hari ini menyifatkannya “tidak sah.”

“Pemfailan aduan itu, perlembagaan mahkamah, pemilihan pasukan pendakwaan adalah tidak sah, diisytiharkan sebagai tidak sah … Dan akhirnya penghakiman penuh telah diketepikan,” pendakwa yang mewakili kerajaan , Ishtiaq A Khan, memberitahu AFP.

“Ya, beliau seorang lelaki yang bebas, sekarang tiada lagi penghakiman terhadapnya,” tambah Khan.

Peguam Musharraf, Azhar Siddique, juga memberitahu media di luar mahkamah di Lahore bahawa ia telah “membatalkan segala-galanya”.

Pendakwaan kini mempunyai pilihan untuk memfailkan kes baharu terhadap Musharraf dengan kelulusan Kabinet persekutuan.

Perbicaraan itu – yang bermula pada tahun 2013 dan hanya satu daripada beberapa yang membabitkan Musharraf – tertumpu pada keputusannya untuk menggantung perlembagaan dan mengenakan peraturan kecemasan pada tahun 2007. – AFP

Leave a Reply

Top