Anda di sini!
Utama > Ekonomi > Keuntungan MBSB Meningkat

Keuntungan MBSB Meningkat

KUALA LUMPUR, Keuntungan bersih Malaysia Building Society Bhd (MBSB) meningkat kepada RM106.23 juta pada suku kedua berakhir 30 Jun 2019, berbanding RM85.69 juta pada tahun sebelumnya disebabkan khususnya oleh peruntukan kerugian kredit dijangka (ECL) lebih rendah.

Dalam kenyataannya Bursa Malaysia, ia berkata ECL yang dicaj turun 32 peratus tahun ke tahun kepada RM92.42 juta pada suku yang dikaji.

Sementara itu, keuntungan operasi merosot 11 peratus kepada RM230.97 juta.

Pendapatan meningkat kepada RM817.66 juta daripada RM794.14 juta sebelumnya, berikutan pengeluaran yang lebih tinggi dalam segmen korporat dan pelaburan dalam instrumen kewangan.

Pulangan ekuiti (ROE) menyaksikan penurunan kepada 4.80 peratus daripada 11.01 peratus pada suku yang sama tahun lalu, namun bertambah baik berbanding 4.28 peratus pada suku pertama tahun ini.

Pulangan ke atas aset (ROA) susut kepada 0.80 peratus daripada 1.81 peratus tahun sebelumnya, tetapi meningkat daripada 0.72 peratus pada suku sebelumnya.

Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan, Datuk Seri Ahmad Zaini Othman, berkata prestasi MBSB diterjemahkan kepada ROE dan ROA yang lebih baik yang disumbangkan oleh ECL yang lebih rendah berikutan penambahbaikan peruntukan bagi segmen runcit serta ECL menulis dari portfolio korporat.

“Walaupun berhati-hati dengan ketidakpastian ekonomi, kami masih akan meneruskan rancangan untuk meningkatkan tahap pengalaman pelanggan kami dan mengembangkan keupayaan perbankan digital.

“MBSB Bank akan mengubah 15 daripada 47 cawangannya ke cawangan digital dan akan memperkenalkan platform aplikasi dalam talian dan akaun simpanan (CASA-i) dalam talian serta kemudahan e-dompet menjelang akhir tahun ini,” katanya.

Leave a Reply

Top