MH Online

Laman Suara Rakyat

mh online

Kelantan Turun Tanpa Dua Tonggak

Kelantan terpaksa melupakan khidmat Mohd Daudsu Jamaluddin dan Wan Zack Haikal Wan Noor untuk perlawanan menentang Pulau Pinang dalam aksi Liga Super di Stadium Sultan Muhammad Ke-IV di sini, esok.

Ketua jurulatih Kelantan K. Devan berkata pemain pertahanan, Daudsu dan Wan Zack Haikal yang juga pemain tengah masih dibelenggu kecederaan.

“Daudsu cedera di otot paha sewaktu menentang Kedah dalam Piala FA tempoh hari manakala Wan Zack Haikal juga cedera di paha sewaktu sesi latihan di sini,” katanya di sini, pada Jumaat.

Devan bagaimanapun berkata Kelantan masih mempunyai pemain seperti Mohd Noor Hazrul Mohd Mustafa, Zairul Fitree Ishak dan Qayyum Morjoni Sabil bagi memperkukuhkan benteng pertahanan pasukan.

Katanya ketiadaan Wan Zack Haikal juga tidak akan merencatkan pasukan kerana masih mempunyai pemain gantian yang mampu menggalas tugas dalam mencari kemenangan di gelanggang sendiri.

“Saya mempunyai perancangan untuk melakukan sesuatu bagi membolehkan pasukan mendapat tiga mata ketika bermain di laman sendiri esok,” katanya.

Mengulas kekuatan Pulau Pinang, Devan mengakui lawan itu mempunyai kekuatan di bahagian tengah dan pertahanan.

“Pulau Pinang juga mempunyai kelebihan tersendiri dalam situasi set piece. Pemain Kelantan perlu mengelak daripada memberikan sepakan percuma yang sia-sia terutama di depan pintu gol.

“Selain itu, pemain juga perlu kemas bertahan dan tidak melakukan kesilapan dalam kawasan sendiri,” katanya.

Beliau berkata pemain seperti Mohd Faiz Subri yang menjaringkan gol sehingga mendapat perhatian di seluruh dunia baru-baru ini, memiliki teknik dan kepakaran tinggi dalam sepakan percuma.