MH Online

Laman Suara Rakyat

Jokowi Mahu Penyelenggaraan Hercules Dipantau

Presiden Joko Widodo hari ini mengarahkan pengurusan pasukan keselamatan negaranya supaya memantau penyelenggaraan Hercules ekoran kebanyakan tragedi udara pesawat tentera dan polis membabitkan pesawat pengangkut berkenaan.

Presiden Indonesia yang lebih dikenali dengan nama Jokowi itu berkata, pihak berkuasa harus pantau dan siasat penyelenggaraan pesawat Hercules bagi mencari punca sebenar pesawat jenis itu kerap terhempas.

Semalam, pesawat Hercules jenis C-130 milik Tentera Nasional Indonesia Angkatan Udara (TNI AU) yang membawa 13 anggota tentera terhempas di kawasan pergunungan Lisuwa di daerah Jayawijaya di Papua dan bangkai pesawat itu ditemui dalam keadaan hancur.

Pesawat itu berlepas dari daerah Timika ke Wamena di Papua pada pukul 5.35 waktu tempatan dan dilaporkan terputus hubungan dengan menara kawalan 10 minit selepas itu.

Kesemua penumpang serta juruterbang terkorban dan jenazah mereka telah dibawa pulang ke kampung halaman masing-masing.

Jokowi berkata, walaupun hasil siasatan awal menyebut keadaan cuaca dan alam di Papua adalah antara punca kejadian namun beliau mahu kes-kes pesawat terhempas disiasat sehingga ke peringkat akar umbi termasuk laporan mengenai pemantauan penyelenggaraannya.

Seminggu sebelum kejadian semalam, sebuah pesawat pengangkut milik Polis Republik Indonesia dilaporkan terhempas di kawasan perairan Kepulauan Riau dan mengorbankan 13 pegawai kanan polis.

Pesawat jenis yang sama juga terhempas di kawasan awam Padang Bulan di Medan pada Jun tahun lepas dan mengorbankan 12 kru serta lebih 100 penumpang dan orang awam.