Anda di sini!
Utama > Dalam Negara > Hanya Alami ‘Kerosakan Kecil’ – Razif

Hanya Alami ‘Kerosakan Kecil’ – Razif

KUALA TERENGGANU, Datuk Seri Ahmad Razif Abd Rahman menafikan dakwaan mengenai amphicoach bernilai RM3 juta rosak selepas video yang memaparkan bas itu sedang dipandu uji di Losong, dekat sini, tular di media sosial semalam.

Beliau sebaliknya berkata bas itu mengalami ‘kerosakan kecil’ selepas beliau memandu uji sendiri bas berkenaan selama lebih 20 minit di Sungai Terengganu, semalam.

“Saya sendiri yang minta dibuat simulasi untuk menguji bas itu jika berada dalam keadaan kritikal… dan semasa saya bawa bas itu hos penghembus pancutan airnya tercabut…saya juga minta hos itu tidak dipasang semula dan dalam 10 minit dalam keadaan kritikal itu pasukan penyelamat berjaya mengawal keadaan.”

“Mungkin ia terjadi sebab saya tiada pengalaman bawa bas sebelum ini jadi kita kena pastikan bas ini dipandu oleh orang yang betul-betul mahir,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menyaksikan majlis menandatangani Memorandum Persefahaman (Mou) di antara Epic Berhad, CMC Engineering Sdn Bhd dan T7 Global Berhad bagi kerjasama dalam projek Laluan Rel Pantai Timur (ECRL) di Wisma Darul Iman, di sini hari ini.

Mengulas lanjut Ahmad Razif berkata Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) dan Jabatan Taman Laut akan melakukan beberapa ujian dalam tempoh setahun ini bagi memastikan bas itu selamat digunakan dan diberikan lesen untuk beroperasi.

“Bas ini satu-satunya yang ada di Malaysia dan Asia Tenggara.,.sebab itu saya nak betul-betul puas hati supaya dalam masa tempoh percubaan ini kalau ada apa-apa berlaku kita boleh minta syarikat yang membuat bas ini mengambil tindakan yang sewajarnya,” katanya.

Mengulas pandangan sinis sesetengah pihak terhadap aspek keselamatan bas itu, Ahmad Razif berkata rakyat Terengganu kini boleh membuat penilaian kerana bas berkenaan bakal memberi manfaat yang besar kepada penduduk negeri khusus dalam sektor pelancongan.

Leave a Reply

Top