MH Online

Laman Suara Rakyat

Cara Mudah Membuat Link WhatsApp

Bagaimana cara mudah untuk membuat link whatsapp supaya orang tidak perlu menyimpan nombor anda untuk whatsapp anda. Anda pastinya pernah melihat orang lain menggunakan link untuk whatsapp. Cara tersebut sangat mudah terutamanya jika anda adalah seorang peniaga dalam talian.

Caranya sangat mudah.

Dengan menggunakan wasap.la, anda boleh menambahkan nombor telefon anda ke link wasap.la tersebut. Jadilah link wasap anda. Sebagai contoh nombor telefon anda adalah 0123456789, maka link wasap anda adalah wasap.la/60123456789 .

Mudah bukan?

Sekiranya anda inginkan text permulaan untuk wasap link tersebut, hanya perlu tambah text anda ke link tersebut seperti contoh wasap.la/60123456789/MahuBeli

Ada lagi,

Kalau nak cantik lagi link wasap anda, anda boleh menggunakan servis short url saya di meh.la .

Kebaikan menggunakan link cantik ini adalah, sekiranya anda seorang peniaga yang menggunakan aplikasi whatsapp sebagai medium untuk mengambil pesanan, anda perlukan call to action dalam setiap content anda.

Selain daripada itu, anda juga boleh menggunakan url shortener seperti contoh di bawah :

Jika anda perasan, link tersebut juga siap dengan qr code sekiranya anda bercadang untuk membuat pemasaran secara offline menggunakan flyers atau letakkan qr code tersebut di Business Card anda.

Berikut adalah langkah untuk gunakan meh.la :

Tekan >Options
Taip > custom url anda seperti contoh anda ingin gunakan link meh.la/cantik, masukkan cantik kedalam custom url
Taip >wasap link anda ke dalam kotak yang disediakan (pastikan anda letak http di hadapan) dan tekan PLUS button

Maka siap sudah link wasap cantik anda.