MH Online

Laman Suara Rakyat

BERSATU Tapis Kemasukan Ahli Politik

BERSATU Tapis Kemasukan Ahli Politik

PETALING JAYA, Bersatu bukan tempat perlindungan bagi mana-mana pemimpin politik yang mempunyai skandal.

Presidennya Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, mana-mana pemimpin yang mahu berhijrah ke dalam Bersatu kononnya demi rakyat, sebaliknya ingin mencari perlindungan dalam parti itu sama sekali tidak akan diterima.

Muhyiddin berkata, kemasukan mereka ke dalam Bersatu akan dilakukan secara transparens dan ketat.

“Mereka tidak akan terselamat , baik mereka dalam Bersatu kalau lakukan rasuah itu lagi diluar sana nak cari tempat berlindung supaya tidak dikenakan tindakan itu satu kesilapan besar bagi orang yang terbabit pasal Bersatu bukan tempat mereka bernaung dan berlindung.

“Kalau mereka tahu mereka lakukan kesalahan kami nak jelaskan nak masuk terutama Pemimpin Umno kita saring proses saringan kita minta kerjasama SPRM lepas itu polis kalau ada kes jenayah dan kita lakukan saringan politik juga,” katanya dalam wawancara khas bersamanya di ibu pejabat Bersatu di sini, baru-baru ini.

Beliau berkata demikian mengulas dakwaan bahawa kemasukan pemimpin politik daripada parti lain ke dalam Bersatu adalah bagi menyucikan diri mereka dan mencari perlindungan dalam Bersatu.

Katanya, Bersatu akan menolak pemimpin parti lain yang mempunyai masalah daripada menyertai parti berkenaan.

“Jika rasa tak sesuai dengan kita ada hak menolak jadi saya nak beri jaminan kita akan lakukan sungguh-sungguh,” katanya.