MH Online

Laman Suara Rakyat

mh online

Bekalan Barangan Basah Mencukupi

Peniaga barangan basah di beberapa pasar borong di ibu kota yakin bekalan barangan basah tidak akan terjejas semasa sambutan Tahun Baharu Cina bulan depan.

Tinjauan Wartawan di beberapa pasar basah di sekitar Kuala Lumpur mendapati harga barang basah juga masih terkawal walaupun permintaannya kini agak tinggi.

Peniaga ikan di Pasar Sentul yang mahu dikenali sebagai Zainol, berkata setakat hari ini, harga ikan yang dijualnya masih berpatutan.

“Harga barang tertentu biasanya ditentukan kerajaan menerusi skim kawalan harga musim perayaan dan kita mematuhinya,” katanya.

Peniaga sayur-sayuran, Ng You Loy, 52, berkata bekalan sayuran di gerai jualannya juga mencukupi bagi perayaan Tahun Baharu Cina tidak lama lagi.

“Setiap tahun pembekal akan sediakan bekalan yang secukupnya dan tawaran harga yang akan diberi kepada pembeli juga masih dalam lingkungan harga kawalan. Saya tak pernah naikkan harga sesuka hati,” katanya yang sudah berniaga lebih sembilan tahun di pasar borong berkenaan.

R Lechumie, 54, peniaga sayur di Pasar Borong Selayang, berkata dia memastikan bekalan jualannya mencukupi sehingga perayaan Tahun Baharu Cina nanti.

“Saya dan pembekal sudah terbiasa dengan ‘panic attack’ daripada pelanggan tidak kira latar belakang bila tiba musim perayaan untuk membeli barang keperluan seperti timun, kacang panjang, kubis dan cili merah.

“Bagaimanapun harga barang keperluan ini tidak menentu kerana dipengaruhi faktor seperti iklim, kesegaran dan harga yang ditawarkan pembekal,” katanya.

Seorang pembekal ayam segar, Zubir Mustapha, 33, memberi jaminan bahawa bekalan bagi perayaan Tahun Baharu Cina mencukupi.

“Permintaan ayam dan itik biasanya akan meningkat sedikit berbanding hari biasa tetapi masih terkawal,” katanya yang menghantar bekalannya kepada beberapa pasar borong besar di sekitar ibu negara.