Anda di sini!
Utama > Ekonomi > AMY Mudahkan Pengguna Kad Kredit Ambank

AMY Mudahkan Pengguna Kad Kredit Ambank

AmBank Group menambah ciri aplikasi perbankan mudah alihnya, AmOnline dengan ciri bantuan kewangan maya, dikenali sebagai ‘AMY’, yang memberi tumpuan bagi membantu pelanggan dalam perkhidmatan kad kredit.

AMY, akronim untuk AmBank Malaysia, diintegrasikan dalam aplikasi perbankan mudah alih AmOnline Ambank, membolehkan pelanggan mengemukakan pertanyaan dan mendapat maklum balas dengan segera melalui ‘chatbot’ yang dapat diakses 24 jam sehari.

Pelancaran pertama AMY akan membantu pelanggan dalam perkhidmatan kad kredit, pengaktifan kad baru, menetapkan semula nombor pin, meningkatkan had kad kredit sementara atau kekal, menyekat penggunaan kad yang hilang serta membantu pelanggan memilih kad kredit yang betul.

“Dalam era digital, orang lebih suka menghantar mesej melalui telefon kerana ia lebih mudah untuk berkomunikasi.

“Pelancaran AMY merupakan perkembangan penting bagi kami dalam usaha untuk merevolusikan pengalaman perbankan pelanggan kami,” kata Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan AmBank, Datuk Sulaiman Mohd Tahir, pada majlis pelancarannya di sini hari ini.

Pelancarannya disempurnakan oleh Pengerusi Ambank Tan Sri Azman Hashim.

Sulaiman berkata AMY dijangka berkembang melibatkan pelbagai kad kredit dan perkhidmatan bukan kad kredit dengan menawarkan lebih banyak pilihan bahasa dan akan lebih pintar dengan kecerdasan buatan.

Aplikasi AmOnline, yang boleh didapati di App Store dan Google Play, dilancarkan pada Jun tahun lepas dan kini mencatatkan RM1.3 bilion dalam transaksi sebulan.

Leave a Reply

Top